Alegeri locale și europarlamentare: Cum se poate solicita urna mobilă pentru votare
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 iunie 2024, 17:10
Biroul Electoral Central a stabilit regulile pentru alegătorii care vor avea nevoie de urnă mobilă pe 9 iunie, când se vor desfășura, în paralel, alegerile locale și cele europarlamentare.
Urna mobilă este destinată numai celor care nu pot ajunge din motive obiective la secția de votare.
Biroul Electoral Central (BEC) a definit cine se încadrează în categoria alegătorilor netransportabili: alegătorii care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private persoanele reţinute, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă persoanele asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale În secțiile de votare din țară se utilizează o singură urnă specială în care vor fi introduse atât buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru alegerile locale.
În secţiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot specială.
Cererile pentru vot cu urna mobilă pot fi depuse atât electronic, cât și fizic, prin intermediul oricărei persoane. Respectivele cereri trebuie să fie datate și semnate olograf de către alegătorul care solicită urna specială și vor cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, conform mențiunilor din actul de identitate ori dovada de reședință, după caz, adresa imobilului unde se solicită deplasarea urnei speciale, seria și numărul actului de identitate, numărul de telefon, precum și scrutinul/scrutinele la care se va exercita dreptul de vot. Cererile de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțite de copii ale oricărui act din care rezultă situația de fapt care califică alegătorul drept alegător netransportabil.
Cererile pentru urna specială se pot depune la biroul electoral al secției de votare inclusiv în ziua votării.
„Se recomandă ca depunerea cererilor în preziua votării la birourile electorale ale secțiilor de votare să se realizeze în intervalul orar 18.00-19.00, iar depunerea cererilor în ziua votării mai devreme de ora 14.00, pentru ca biroul electoral al secției de votare să aibă timpul necesar pentru a asigura procesarea cererilor, deplasarea echipei care însoțește urna specială, votarea și returnarea la secția de votare a respectivei echipe anterior orei 22.00”, prevede decizia BEC.
„Prin excepție de la prevederile alin. (5) și (6), cererile de vot prin intermediul urnei speciale însoțite de copiile actelor din care rezultă situația de fapt care califică alegătorul drept alegător netransportabil, pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane sau prin e-mail, la biroul electoral de circumscripție comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului București, după caz, în perioada 27 mai – 7 iunie 2024.”
Redactor – Daniel Țăndăreanu