Ascultă Radio România Constanța Live

7 iunie – Ziua internaţională a siguranţei alimentare (ONU)

carne - foto - unsplash

Publicat de Doina Sirbu, 7 iunie 2024, 08:41

Ziua mondială a siguranţei alimentare este marcată anual pe 7 iunie, pentru a atrage atenţia, a inspira acţiuni şi a ajuta la prevenirea, detectarea şi gestionarea riscurilor alimentare, scrie site-ul www.un.org.

Tema din 2024 atrage atenţia asupra incidentelor legate de siguranţa alimentelor, subliniind importanţa de a fi pregătiţi pentru acest gen de incidente, indiferent cât de uşoare sau severe ar fi acestea. Incidentele legate de siguranţa alimentelor sunt situaţii în care există un risc potenţial sau confirmat pentru sănătate asociat cu consumul de alimente. Un incident alimentar se poate produce, de exemplu, din cauza unor accidente, controale inadecvate, fraude alimentare sau evenimente naturale. Deşi pregătirea pentru a gestiona incidentele legate de siguranţa alimentelor necesită eforturi dedicate din partea factorilor de decizie, a autorităţilor, a fermierilor şi a operatorilor din sectorul alimentar, consumatorii pot juca, de asemenea, un rol activ în acest sens, informează site-ul https://www.who.int/.

Pentru a marca cea de-a 5-a aniversare a Zilei mondiale a siguranţei alimentare, în 2023, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat, la 6 martie, ghidul „Standardele alimentare salvează vieţi”. Ghidul releva faptul că 1 din 10 persoane din întreaga lume se îmbolnăveşte în fiecare an ca urmare a consumului de alimente contaminate. De asemenea, peste 200 de boli sunt provocate anual de alimente contaminate cu bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice precum metale grele. Copiii sub 5 ani reprezintă 9% din populaţie şi poartă 40% din povara bolilor transmise prin alimente contaminate, mai arată Ghidul din 2023. Comisia Codex Alimentarius este cea care a stabilit standarde alimentare în ultimii 60 de ani. Codex Alimentarius cuprinde 236 de standarde, 84 de linii directoare, 56 de coduri de practică, 126 de niveluri maxime pentru contaminanţii din alimente şi peste 10.000 de standarde cantitative, care acoperă niveluri maxime admise pentru aditivi alimentari pentru pesticide, se mai arată în Ghidul de pe site-ul https://www.who.int/.

Decizia privind marcarea anuală, la 7 iunie, a unei zile mondiale a siguranţei alimentare a fost luată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în decembrie 2018 (Rezoluţia 73/250), recunoscând astfel povara globală a bolilor provocate de alimentaţie, care afectează persoanele de toate vârstele, în special copiii sub 5 ani şi persoanele care trăiesc în ţări cu venituri mici, informează site-ul www.un.org.

În 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat o decizie referitoare la consolidarea eforturilor privind siguranţa alimentelor, pentru a reduce povara bolilor de origine alimentară. OMS şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) facilitează în comun respectarea Zilei Mondiale a Siguranţei Alimentare, în colaborare cu statele membre şi alte organizaţii relevante.

Păstrarea alimentelor în siguranţă este un proces complex care începe la fermă şi se încheie cu consumatorul. Trebuie avute în vedere toate etapele lanţului alimentar, de la producţie, recoltare şi depozitare până la preparare şi consum. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) este singura organizaţie internaţională care supraveghează siguranţa alimentelor de-a lungul tuturor aspectelor lanţului alimentar, mai notează site-ul www.un.org.

Siguranţa alimentară ar trebui să fie o responsabilitate comună împărţită între guverne, producători şi consumatori, fiecare având un rol de jucat, pentru a ne asigura că alimentele pe care le consumăm sunt sigure şi sănătoase. Prin Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare, OMS lucrează la integrarea siguranţei alimentare în agenda publică şi la reducerea poverii bolilor de origine alimentară la nivel global.

ONU atrage atenţia asupra faptului că alimentele nesigure care conţin bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice dăunătoare pot provoca peste 200 de boli şi că unul din 10 oameni se îmbolnăveşte anual din cauza mâncării contaminate. Estimări recente indică faptul că impactul alimentelor nesigure costă economiile cu venituri mici şi medii în jur de 95 de miliarde dolari în productivitate pierdută în fiecare an, conform site-ului www.un.org.

Sursă: AGERPRES / Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 11:01

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ”A părăsit scena...

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
litere chineze, limba chineza, China
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:49

20 aprilie – Ziua limbii chineze

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în...

20 aprilie – Ziua limbii chineze
oua vopsite Paste
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:44

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte...

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:26

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”

Cristina Tamaș,  prozator, dramaturg și dascăl constănțean, a venit pe lume la data de 14 noiembrie (1955,) la Huși, în aceeași zi în care...

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății

În cea mai mare sărbătoare de peste an, la praznicul praznicelor, în prima zi Paște, ne amintim de tradiții, de oamenii dragi din jurul nostru,...

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței

„Învierea Domnului, pe care în chip fericit o prăznuim anul acesta la aceeași dată toți creștinii, înseamnă pentru noi izvorul înnoirii...

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 07:50

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie. Cuvintele „Nu vă temeţi!”...

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 19:36

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim de Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil...

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România