Vagoane și locomotive modernizate, pe ruta București – Constanța. Ramele contractate de ARF întârzie

Publicat de Adina Sîrbu, 4 iunie 2024, 16:14 / actualizat: 4 iunie 2024, 22:33
Producătorul francez Alstom are de plată penalităţi de 90 de milioane de lei pentru întârzierile înregistrate la livrarea trenurilor contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF)
Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a mers în Gara de Nord pentru a vedea 5 vagoane şi 2 locomotive modernizate din fondurile proprii ale companiei CFR Călători.
„Pe 14 iunie va fi prima cursă Bucureşti-Constanţa (cu vagoanele modernizate – n. r.). E un lucru bun, să ştiţi, că aceste vagoane şi locomotive au fost făcute din venituri proprii ale CFR Călători. De asemenea, ei au foarte multe proiecte în derulare, de modernizare. De exemplu, încă 7 contracte, aproape un miliard de euro, care sunt din PNRR. Sigur, vine şi partea cealaltă, cele gestionate de cei de la ARF, unde lucrurile nu sunt încurajatoare. Există întârzieri la acele trenuri (…) şi în acest moment vorbim de penalităţi undeva în jur de 90 de milioane lei (…). Nu vă spun că mai un pic, e anul, de când a venit acea garnitură şi care e tot în teste”, a afirmat şeful de la Transporturi.
În acest context, Grindeanu a făcut un nou apel la producătorul de material rulant să livreze atât trenurile de călători, cât şi pe cele de metrou, avertizând că penalităţile vor curge în continuare.
„Vorbim într-un final, dacă facem un total, sper să nu greşesc, dar sunt 162 de garnituri de tren noi în diverse faze de contractare în momentul ăsta în România. La unele sunt semnate contractele şi trebuie să se livreze sau ar fi trebuit să se livreze, la altele suntem pe ultima sută de metri. (…) Avem un contract, trebuie să-l respecţi. Nu-l respecţi, plăteşti penalităţi”, a atenţionat ministrul.
În ceea ce priveşte vagoanele modernizate de CFR Călători, ele fac parte dintr-un lot de 6 vagoane de călători, clasa a II-a, modernizate în conformitate cu standardele europene la Atelierele CFR Griviţa, prin programul investiţional derulat în regim propriu de companie, valoarea proiectului fiind de peste 22 de milioane de lei.
Alături de cele şase vagoane nou modernizate, CFR Călători a finalizat şi lucrările la două locomotive electrice, dintr-un lot de 6 unităţi de tracţiune electrică ce vor fi modernizate, costurile acestor proiecte fiind de 22,4 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei.
Primele vagoane şi locomotive modernizate vor intra în circulaţie începând de vineri, 14 iunie, către Constanţa, odată cu începerea programului Trenurile Soarelui spre litoral.
Locomotivele pot atinge viteze de 160…200 de km/h, iar vagoanele dispun de dotări moderne: aer condiţionat, fotolii cu spătar rabatabile, ecrane de informare a pasagerilor, spaţii speciale pentru bagaje, toalete ecologice şi dispozitive pentru încărcarea aparatelor electronice.
Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, a precizat că procesul de îmbunătăţire a condiţiilor de călătorie pe calea ferată va continua, însă compania mai are nevoie de material rulant.
„Avem 139 de vagoane care vor fi modernizate în 2 ani, prin PNRR, şi avem 55 de locomotive. Cererea de transport pe calea ferată a crescut foarte mult în ultimii doi-trei ani. Avem material rulant şi de 30 de ani, şi de 50 de ani. Noi încercăm să le ţinem în circulaţie. Am avea nevoie de aproape 500 de vagoane, dar nu neapărat vagoane, cât unităţi de transport să le putem transforma în automotoare, rame. Am în derulare o licitaţie de închiriere de automotoare diesel şi vreau să iau aproape 100 de automotoare”.
În privința trenurilor gestionate de ARF, reamintim că Autoritatea a contractat de la furnizorul Alstom Ferroviaria SpA un număr 37 rame electrice inter-regionale de lung parcurs printr-un contract de achiziţie încheiat în luna martie 2022.
Primul tren electric Alstom Coradia Stream din acest lot a ajuns în România pe 4 decembrie 2023, de atunci aflându-se în teste, în timp ce calendarul de livrare a celorlalte 36 de rame electrice RE-IR s-a decalat. Ultimele estimări indică faptul că abia în toamna lui 2024 va intra în circulaţie cu călători această primă ramă electrică.
Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple, produse în Polonia, şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la peste 2,4 miliarde de lei, fără TVA.
Surse: AGERPRES, RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: MTI