Majorarea salariului minim la 3.700 de lei ar urma să fie aprobată săptămâna aceasta

Publicat de Adina Sîrbu, 3 iunie 2024, 06:45
Creșterea salariului minim brut la 3.700 de lei, începând de la 1 iulie, ar urma să fie aprobată în Guvern săptămâna aceasta.
Guvernul intenţionează să majoreze salariul minim brut de la 3.300 de lei, cât este în prezent, la 3.700 de lei, de la 1 iulie. Proiectul de hotărâre se află deja de câteva zile în transparenţă decizională, iar până la 6 iunie, cei interesaţi pot să îşi trimită propunerile, sugestiile, opiniile cu privire la acest proiect direct pe site-ul Ministerului Muncii.
Dacă în prezent, în România, acest salariu minim brut de 3.300 de lei este încasat lunar de circa 760.000 de salariaţi, adică 13,9% din numărul total al salariaţilor activi, de majorarea salariului minim brut, de la începutul lunii iulie, se apreciază că vor beneficia mai mult de 1.870.000 de salariaţi.
În plus, deducerea fiscală de 200 de lei se va menţine până la sfârşitul anului, existând o discuţie cu ministrul Finanţelor pentru creşterea acestei sume deductibile aplicate la salariul minim la nivelul de 300 de lei.
Recent, liderul Cartelului Naţional Sindical „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, atrăgea atenția că majorarea salariului minim brut pe economie la 3.700 de lei, de la 1 iulie, nu se va resimţi în buzunarul tuturor angajaţilor. El a afirmat că sindicatul său a propus, în schimb, transferarea unei cote părţi de taxe sociale, din sarcina lucrătorului în cea a angajatorului:
Majorarea salariului minim brut este parțial benefică, este o creștere. Neplăcut va fi că nu se va resimți foarte puternic în buzunarul lucrătorului. Ceea ce noi am propus în Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social este renunțarea la creșterea valorii brute, care, cel puțin pentru angajator, înseamnă o presiune suplimentară, repet acest lucru, și am propus transferarea unei cote părți de taxe sociale de la lucrător la angajator. Efectul ar fi că cheltuielile angajatorului ar crește numai cu câteva procente, dar efectul ar fi benefic pentru toți lucrătorii. La o mutație de 7 puncte procentuale ar fi crescut salariile nete al tuturor lucrătorilor cu aproximativ 10,3%.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu