Poveștile Dobrogei: „Toboșarul și iarna lupilor”, un nou spectacol de teatru radiofonic

Publicat de Adina Sîrbu, 2 iunie 2024, 09:58
Suita de spectacole de teatru radiofonic din proiectul „Poveștile Dobrogei” continuă, duminică, 02 iunie, de la ora 18.15, cu un nou episod prezentat în premieră la Radio Constanța.
Ne vom întoarce, așadar, în trecutul îndepărtat al Dobrogei, pentru a-l cunoaște pe cântărețul nunților din satele noastre tradiționale.
Scriitorul și istoricul Cristian Cealera, autorul „Poveștilor Mării Negre”, care au stat la baza acestor spectacole radiofonice, ne oferă detalii din episodul cu numărul 3 intitulat „Toboșarul și iarna lupilor”:
De data aceasta am ajuns la piesa intitulată „Toboșarul și iarna lupilor”, o piesă la care eu țin foarte mult. Este o povestire extraordinară, pe care, la rândul meu, am cules-o și am adaptat-o. Este o adaptare după o informație preluată de la un important scriitor dobrogean, de la domnul Ovidiu Dunăreanu, care este un foarte bun autor, ce a reușit să reflecte viața dobrogenilor, românilor dobrogeni, mai ales din ultima sută de ani. El a prezentat niște momente absolut incredibile legate de o iarnă foarte grea în Dobrogea și de aici, ușor-ușor, ideea toboșarului și ideea evenimentelor petrecute într-o iarnă, numită popular și „a lupilor”, s-a dezvoltat din ce în ce mai mult. Așa cum v-am obișnuit, încercăm ca în fiecare piesă a noastră să prezentăm elemente inedite legate de miturile Dobrogei, de multietnicitatea și multiculturalitatea sa. De aceea, drumul nostru ne duce, iată, în sudul provinciei mărginită de către Marea Neagră și Dunăre, mai spre bătrânul Istru suntem de data aceasta, unde se găsesc și s-au găsit mereu românii dobrogeni, precum și românii veniți din alte provincii. Chiar și atunci când Dobrogea era o provincie otomană, pe linia Dunării și în sudul județului erau numeroase comunități de români și ne-am gândit să arătăm acest lucru ascultătorilor dumneavoastră. Povestim despre nunți, povestim despre iubire, povestim despre tradiții și obiceiuri, iar personajul principal al toboșar, nu un toboșar de formație rock, ci un adevărat cântăreț de nuntă, un muzician neprofesionist, dar cu foarte mult talent, care se plimbă practic prin întreaga Dobroge și participă la astfel de evenimente fericite.
De ce se numește „iarna lupilor”, prin ce pățanii trece acest toboșar, ce fel de persoane întâlnește și care sunt poveștile de viață ale acestor persoane? Vă lăsăm pe dumneavoastră să descoperiți în acest al treilea moment al proiectului nostru „Poveștile Dobrogei”. Suntem convinși că veți afla lucruri extraordinare pentru că, așa cum am amintit, suntem o echipă care lucrează din greu, povestea publicată de către mine a fost transformată de către scenariști, de către regizori. Au participat la realizarea ei actorii, care sunt foarte, foarte importanți și reușesc să dea viață acestor personaje create de noi, să le dea o viață mult mai plină, mult mai luminoasă decât poate să o facă la un moment dat stiloul scriitorului.
„Toboșarul și iarna lupilor”, o nouă provocare! Un moment pe care vă invităm să îl ascultați și, evident, dacă acest lucru se întâmplă, să îl apreciați, vă mulțumim!
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu