Dosarul rețetelor falsificate pentru Ozempic: toți cei 13 membri ai rețelei infracționale, arestați
Publicat de Adina Sîrbu, 30 mai 2024, 06:57
Toate cele 13 persoane reţinute, ieri, pentru înşelăciune şi fals în eliberarea a sute de reţete cu medicamente pentru diabet au fost arestate – 9 sunt arestate preventiv, iar 4, plasate în arest la domiciliu. Este vorba despre o asistentă, 8 farmacişti şi 4 medici implicaţi în ancheta care vizează eliberarea de reţete gratuite pentru Ozempic.
Reţetele eliberate ilegal au fost ridicate de la 140 de farmacii din Bucureşti şi judeţul Ilfov de apropiaţii suspecţilor. Deşi nu aveau dreptul de a le recomanda, medici ginecologi, cardiologi şi doctori de familie eliberau reţetele în numele pacienţilor din sistemul clinicii private în care lucrau, iar medicamentele erau vândute prin platforme online unor clienţi din toată ţara.
Ancheta a început în urma unei sesizări făcute de un medic din cadrul clinicii private, iar prejudiciul cauzat CNAS depăşeşte un milion de lei.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Daniel Nedela, a explicat:
În cadrul acestei clinici medicale private, indicate în plângerea penală cu puncte de lucru pe raza sectorului 1 Bucureşti, potrivit cutumei, fiecare medic lăsa la punctul de lucru unde îşi desfăşura activitatea un exemplar fizic al parafei. Parafele, semnăturile digitale ale medicilor şi semnătura electronică extinsă a administratorului clinicii se aflau în permanenţă în recepţia clinicilor, la îndemâna asistenţilor medicali care, la solicitarea medicilor, introduceau în sistemul informatic al clinicii serviciile prestate. Profitând de accesul pe care îl avea atât la sistemul informatic al clinicii, precum şi la semnăturile digitale ale medicilor, una dintre asistentele clinicii a conceput un plan infracţional şi a introdus date fictive în sistemul informatic al clinicii, sistem care este interconectat cu Sistemul Informatic Unic Integrat Prescripţie Electronică al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, rezultând date ce nu corespund adevărului, respectiv necesitatea anumitor pacienţi ai clinicii de a urma tratamentul prescris fără drept şi compensat, scopul fiind de a transmite reţetele falsificate, în baza unei înţelegeri prealabile, către alţi participanţi la activitatea infracţională, respectiv farmacişti şi apropiaţi ai acestora.
Rețeaua a falsificat 700 de rețete timp de un an pentru injecțiile compensate, recomandate în tratamentul pentru diabet, precum Ozempic, Rybelsus, Victoza și Trulicity, la mare căutare pe piața neagră pentru efectele lor de pierderea rapidă a kilogramelor.
În România, aceste tratamente se eliberează doar pe bază de prescripție medicală, fiind incluse în Programul Național de Diabet Zaharat și sunt decontate 100% de CNAS.
Anchetatorii fac un apel către cei interesați de astfel de tratamente să nu le cumpere de pe rețelele de socializare sau de pe site-uri neautorizate, iar vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Gindrovel Dumitra, a atras atenţia că, în Uniunea Europeană, Ozempic este aprobat doar pentru tratarea diabetului.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: novomedlink.com