Zeci de percheziții au loc astăzi, inclusiv la CONSTANȚA, în dosare privind infracțiuni economico-financiare

Publicat de Adina Sîrbu, 27 mai 2024, 08:28 / actualizat: 27 mai 2024, 9:53
Astăzi, 27 mai 2024, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, coordonează o amplă operațiune de combatere a infracțiunilor economico-financiare.
Polițiștii, sub supravegherea procurorilor de caz, efectuează 86 de percheziții domiciliare, în cadrul a 15 acțiuni operative, pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale și protejarea comunității de activitățile ilegale.
Activitățile sunt efectuate în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, contrabandă, falsificare de produse, înșelăciune, fals, spălarea banilor, obținere ilegală de fonduri, delapidare, precum și alte infracțiuni prevăzute de Codul fiscal.
Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.
Tot luni, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pun în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară și efectuează 3 verificări, în cadrul unui dosar penal.
Activitățile vizează sediile și punctele de lucru ale unor societăți, precum și locuințele persoanelor fizice, care ar fi implicate într-un mecanism infracțional operaționalizat în domeniul comercializării de articole sanitare, prin comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală, astfel eludând plățile către bugetul de stat, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 5.000.000 de lei.
După finalizarea perchezițiilor domiciliare vor fi puse în aplicare mandate de aducere pe numele a două persoane cercetate, pentru a fi conduse la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, în vederea audierii și dispunerii de măsuri.
Percheziții se desfășoară și în județele Constanța, Argeș și Dolj, într-un dosar de înșelăciune, delapidare, spălarea banilor și evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 5 milioane de lei. Au fost emise 4 mandate de aducere pentru persoanele suspecte, ce vor fi audiate și față de care se vor lua măsurile legale, a informat IPJ Constanța.
Acțiunile sunt în derulare, iar în funcție de evoluția anchetei în fiecare caz, Poliția Română va oferi informațiile ce pot fi făcute publice.
Surse: IGPR, IPJ Constanța/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ