Conferința „Black Sea Talks. Zece ani de la anexarea Crimeii”, la Universitatea „Ovidius” Constanța

Publicat de Adina Sîrbu, 26 mai 2024, 14:31
Institutul pentru Studii la Marea Neagră și Facultatea de Istorie și Științe Politice, din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, organizează conferința „Black Sea Talks. Zece ani de la anexarea Crimeii”.
Evenimentul, programat marți, 28 mai, de la ora 11.00, la Sala Senatului, este primul dintr-o serie dedicată istoriei, culturii, economiei și relațiilor internaționale din spațiul extins al Mării Negre.
Despre consecințele anexării Crimeii din 2014, politica externă a Federației Ruse din ultimii ani și perspectivele războiului din Ucraina vor vorbi conf. univ. dr. Gayana Yüksel, de la Universitatea „Tavrida” din Ucraina, dr. Cosmin Popa, de la Institutul de Istorie „N. Iorga” precum și prof. univ. dr. Armand Goșu de la Universitatea din București.
Istoricul și profesorul universitar Metin Omer, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, organizatorul evenimentului:
Discuția despre situația din Peninsula Crimeea și viitorul ei este importantă din două motive principale. În primul rând, importanța strategică a peninsulei, care a fost tot timpul un punct strategic prin care Rusia, dar și alte puteri, de-a lungul istoriei, au reușit să controleze Marea Neagră și, dincolo de ea, să-și proiecteze puterea chiar și în Marea Mediterană. Și astăzi, în războiul care se desfășoară în Ucraina, peninsula este cu atât mai importantă cu cât acolo există câteva baze importante pentru Rusia, cum este baza de la Sevastopol, bază aeriană de la Belbeck. Crimeea este o rută importantă, mai ales după construirea Podului Kerci, pentru transportul trupelor în zona frontului din sud și, astfel, s-a văzut importanța strategică a Peninsulei Crimeea în criza alimentară, reușind Rusia să controleze traficul maritim prin Marea Neagră, datorită controlului Peninsulei Crimeea.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: afiș UOC