AUDIO-VIDEO | „Delta lui Ivan”, primul traseu oficial de turism lent, între Ansamblul Memorial din Tulcea și Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23
Publicat de Adina Sîrbu, 26 mai 2024, 12:58
Ieri a fost inaugurat traseul „Delta lui Ivan”, primul dedicat bărcilor nemotorizate din Delta Dunării și primul traseu de turism lent aprobat de ARBDD.
Un grup de 25 de caiacişti a parcurs, de joi până sâmbătă, primul traseu pentru bărcile fără motor din Delta Dunării, inaugurând, astfel, ruta pe apă „Delta lui Ivan”, în cadrul evenimentelor prilejuite de deschiderea Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară din satul Mila 23.
Cei care vor parcurge Delta cu mijloace nemotorizate vor avea în curând şi o aplicaţie digitală realizată de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, care le va prezenta în timp real schimbările care se produc pe traseele din Rezervaţie.
Traseele de turism lent, desfășurate cu bărci cu vâsle și electrice, vor crea conexiuni între Ansamblul Memorial din Tulcea, Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23 și alte atracții culturale și naturale din peisajul natural și cutural al Deltei Dunării. Această rețea se va consolida într-o infrastructură completă pentru explorarea Deltei cu ambarcațiuni ecologice, propunerea alternativă de turism responsabil având ca prim element traseul pe apă de aproximativ 52 de kilometri dintre Tulcea și Mila 23.
Inițiativa are ca scop protejarea destinațiilor turistice, a comunităților locale și a mediului înconjurător, contribuind la promovarea unei economii locale sustenabile și incluzive. Prin transformarea paradigmei turistice, inițiatorii își propun să aducă beneficii durabile atât pentru mediu, cât și pentru comunitățile locale, în timp ce turiștilor li se oferă o experiență autentică și responsabilă în inima Deltei Dunării.
Tulcea și Delta au nevoie de noi trasee de turism cultural, turism lent și ecoturism. Ansamblul își propune să devină un element esențial în acest demers, contribuind la transformarea zonei într-o destinație de neratat, îndemnând la explorare și plimbare. Pentru că, parafrazându-l pe Ivan, plimbările cele mai frumoase sunt cele pe apă, la pas cu natura, cu peștii și păsările!
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară de la Mila 23 reconfigurează cu îndrăzneală conceptul tradițional de muzeu, integrându-l într-un centru cultural modern.
Vizitatorii sunt invitați să pătrundă în universul lui Patzaichin, să exploreze momente-cheie din viața sa, să descopere istoria pitorescului sat Mila 23 și să aprecieze contribuțiile comunității la sporturile cu vâsle. Muzeul devine astfel un loc de conectare profundă cu patrimoniul cultural și natural al Deltei, încurajând înțelegerea și aprecierea diversității locale.
Într-un interviu pentru Radio Constanța, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, Teodor Frolu, a vorbit despre întregul ansamblu memorial, turistic și cultural, ce constituie patrimoniul lăsat moștenire de Ivan Patzaichin Deltei, dar și întregii Românii:
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru comunitar de inovare a fost realizat în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Acvacultură 2014-2020, sub înaltul patronaj al Comisia Naţională a României pentru UNESCO.
Construirea Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară a durat un an, iar imaginile de mai jos surprind etapele și efortul depus de cei implicați pentru realizarea acestui nou spațiu cultural din inima Deltei Dunării.