TECHIRGHIOL: Sanatoriul Balnear și de Recuperare găzduiește cel de-al 47-lea Congres al Societății Internaționale de Hidrologie Medicală și Climatologie și Congresul Național de Medidină Fizică și Balneologie

Publicat de Doina Sirbu, 21 mai 2024, 12:52
125 de ani de balneologie sunt sărbătoriți, în această perioadă, la Techirghiol, cu invitați de renume din țară și străinătate! Sanatoriul Balnear și de Recuperare găzduiește cel de-al 47-lea Congres al Societății Internaționale de Hidrologie Medicală și Climatologie, dar și Congresul Național de Medidină Fizică și Balneologie.
„Astăzi începe Congresul Național cu participare internațională de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneologie și începând de joi este pentru a doua oară când România, într-un interval de doar 8 ani, este aleasă ca gazdă și co-organizator al Congresului Mondial al Societăţii Internaționale de Hidrologie Medicală și Climatologie. România, nu numai că este binecuvântată și este o țară cu un potențial balnear uriaș. Un sfert până la o treime din factorii fizici, chimici, sanogeni din Europa sunt în România, dar și resursa umană este pe măsură”, a declarat prof. univ. dr. Gelu Onose, de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.
Tot la Techirghiol, după aproape 40 de ani, va fi lansat un nou Ghid Corolar Monografic dedicat balneoclimatologiei și balneoterapiei. Managerul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol, Roxana Țucmeanu, spune că lucrarea are 700 de pagini.
„Ghidul este o întreagă poveste, nu s-a mai lansat de mult un astfel de ghid. Este foarte complet și complex calitativ și cantitativ și sperăm să fie un bun îndrumător pentru toți specialiștii, cât și pacienții îl pot răsfoi. A fost o muncă comună. Sunt aproximativ 90 de autori”, a spus managerul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol, Roxana Țucmeanu.
La evenimentele științifice care se vor desfășura în perioada 21-25 mai participă peste 200 de specialiști din 13 țări. În cadrul lucrărilor, participanții vor explora și dezbate utilizarea factorilor terapeutici naturali, cum ar fi talasoterapia, hidroterapia/balneoterapia și inhaloterapia. De asemenea, va fi discutată integrarea tehnologiei și inteligenței artificiale în balneologie pentru optimizarea tratamentelor și personalizarea planurilor terapeutice.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cătălina Radu