Ascultă Radio România Constanța Live

21 mai – Ziua internaţională a ceaiului (ONU)

ceai - foto - unsplash

Publicat de Doina Sirbu, 21 mai 2024, 08:04

Ziua internaţională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Naţiunilor Unite, pentru a promova şi a încuraja acţiuni colective de implementare a activităţilor în favoarea producţiei şi consumului durabil de ceai şi de conştientizare a importanţei acestuia în combaterea foametei şi a sărăciei, potrivit www.undocs.org.

Prin Rezoluţia 74/241, Adunarea Generală a ONU, reunită la 19 decembrie 2019, a decis să desemneze data de 21 mai pentru celebrarea Zilei internaţionale a ceaiului, subliniind apelul Grupului interguvernamental pentru ceai pentru întreprinderea de eforturi sporite spre extinderea cererii, în special în ţările producătoare de ceai, unde consumul pe cap de locuitor este relativ scăzut, dar şi pentru a sprijini eforturile de soluţionare a scăderii consumului pe cap de locuitor în ţările importatoare tradiţionale.

În plus, există o nevoie urgentă pentru a creşte gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa ceaiului pentru dezvoltarea rurală şi a mijloacelor de trai durabile şi pentru a îmbunătăţi calitatea ceaiului spre a contribui la realizarea obiectivelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Producţia şi prelucrarea ceaiului contribuie la reducerea sărăciei extreme (Obiectivul 1), la lupta împotriva foametei (Obiectivul 2), la crearea de locuri de muncă pentru femei (Obiectivul 5) şi la utilizarea durabilă a ecosistemelor terestre (Obiectivul 15).

Producţia de ceai este foarte sensibilă la schimbările condiţiilor de creştere provocate de schimbările climatice. Ceaiul poate fi produs doar în condiţii agroecologice definite în mod restrâns şi, prin urmare, într-un număr foarte limitat de ţări, dintre care multe vor fi puternic afectate de schimbările climatice şi în viitor. Schimbările de temperatură, a nivelului de precipitaţii, cu mai multe inundaţii şi secete, afectează deja recoltele, calitatea şi preţurile produselor de ceai, ducând la scăderea veniturilor şi ameninţând scăderea posibilităţilor pentru asigurarea unui trai decent în mediul rural. Se aşteaptă ca aceste schimbări climatice să se intensifice, necesitând măsuri urgente de adaptare. În paralel, există o recunoaştere tot mai mare a necesităţii de a contribui la atenuarea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de carbon rezultate din producţia şi din procesarea ceaiului. Prin urmare, ţările producătoare de ceai ar trebui să integreze provocările legate de schimbările climatice, atât pe frontul adaptării, cât şi al atenuării, în strategiile lor naţionale de dezvoltare a ceaiului, conform paginii ONU dedicată Zilei internaţionale a ceaiului.

Naţiunile Unite invită toate statele membre şi pe cele cu statut de observatori ai ONU, organizaţiile din sistemul Naţiunilor Unite, alte organizaţii internaţionale şi regionale şi alte părţi interesate relevante, inclusiv societatea civilă, sectorul privat şi mediul academic, să marcheze Ziua internaţională a ceaiului prin desfăşurarea de activităţi menite să informeze populaţia cu privire la importanţa ceaiului pentru dezvoltarea rurală şi a mijloacelor de viaţă durabile, în ţările cultivatoare.

Grupul interguvernamental pentru ceai recomandă Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură să faciliteze celebrarea Zilei internaţionale a ceaiului, în colaborare cu alte organizaţii interesate.

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se obţine din mugurii, florile şi frunzele tinere ale arborelui de ceai Camellia sinensis, cu toate varietăţile sale, care au fost supuse răsucirii, fermentării şi uscării. Se consideră că planta de ceai ar putea avea originea în nord-estul Indiei, în nordul Myanmarului şi în sud-vestul Chinei, dar nu se cunoaşte locul exact unde a crescut aceasta. Potrivit unor dovezi cunoscute, ceaiul a fost consumat în China în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, menţionează www.un.org.

Producţia şi prelucrarea ceaiului constituie o sursă principală de mijloace de trai pentru milioane de familii din ţările în curs de dezvoltare şi este principalul mijloc de subzistenţă pentru milioane de familii sărace, care trăiesc în numeroase ţări subdezvoltate. Industria ceaiului este o sursă importantă de venituri din export pentru unele dintre cele mai sărace ţări, iar ca sector important oferă locuri de muncă, în special în zonele îndepărtate şi defavorizate din punct de vedere economic. Cultivarea ceaiului poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea rurală, reducerea sărăciei şi securitatea alimentară în ţările în curs de dezvoltare, fiind una dintre cele mai importante culturi ca sursă de venituri.

Consumul de ceai poate aduce beneficii pentru sănătate şi bunăstare datorită efectelor antiinflamatoare, antioxidante şi de pierdere în greutate. De asemenea, are o semnificaţie culturală în multe societăţi.

Sursă: AGERPRES / Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 11:01

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ”A părăsit scena...

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
litere chineze, limba chineza, China
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:49

20 aprilie – Ziua limbii chineze

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în...

20 aprilie – Ziua limbii chineze
oua vopsite Paste
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:44

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte...

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:26

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”

Cristina Tamaș,  prozator, dramaturg și dascăl constănțean, a venit pe lume la data de 14 noiembrie (1955,) la Huși, în aceeași zi în care...

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății

În cea mai mare sărbătoare de peste an, la praznicul praznicelor, în prima zi Paște, ne amintim de tradiții, de oamenii dragi din jurul nostru,...

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței

„Învierea Domnului, pe care în chip fericit o prăznuim anul acesta la aceeași dată toți creștinii, înseamnă pentru noi izvorul înnoirii...

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 07:50

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie. Cuvintele „Nu vă temeţi!”...

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 19:36

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim de Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil...

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România