Protest „Noapte în Muzeele din România”, în Capitală. Greva, următorul pas
Publicat de Adina Sîrbu, 19 mai 2024, 08:38
Peste 600 de muzeografi și bibliotecari au participat la protestul „Noapte în Muzeele din România”, desfășurat, aseară, în Piața victoriei din București.
Angajaţi din muzeele acreditate şi bibliotecile publice din România au participat la un protest împotriva „tratamentului discriminatoriu” la care au fost supuşi de toate guvernările de după 1989 şi împotriva subfinanţării domeniului.
„Această parte a culturii române, ce administrează peste 95% din bunurile încadrate în patrimoniul cultural naţional şi care reprezintă cel mai eficient şi vizibil ambasador cultural al României, datorită limbajului universal al patrimoniului cultural, refuză să mai fie privită ca o Cenuşăreasă a sistemului cultural românesc!”, a transmis Federaţia CulturMedia.
Participanţii la miting au purtat tricouri cu mesaje precum „Cultura contează” sau „Voluntar – Ion Marcel Ciolacu”, ori pancarte cu numele muzeelor din Capitală sau din ţară ai căror angajaţi au luat parte la protest, sau cu lozinci precum „Muzeele contează”, „Donez salariu pe o lună să trăiască Turcan o zi bună”, „Muzeele nu sunt cultură de rangul II”, „Muzeograf muzeu 5.793 lei grilă, învăţământ 7.151 lei”.
Organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media CulturMedia – CNS Cartel Alfa, protestul, intitulat „Noapte în Muzeele din România”, a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii. Aici, o delegaţie a participanţilor la miting a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei, Decebal Vleja, a arătat că la mitingul din Piaţa Victoriei au participat circa 600 de oameni din Bucureşti, Iaşi, Botoşani, Constanţa, Sibiu, Slobozia, Braşov, Ploieşti, Piatra Neamţ, Timişoara, Bârlad, Olt, Slatina, Craiova.
Cu două zile în urmă, premierul Marcel Ciolacu afirma că a primit din partea Ministerului Culturii propunerile pentru creşteri salariale ale angajaţilor din muzee. Ministerul de Finanţe va face o analiză a acestor propuneri, iar săptămâna viitoare s-ar putea aproba majorări salariale.
Decebal Vleja: „Aşteptăm ziua de joi. Dacă după ziua de joi, cum a promis domnul Ciolacu, nu se va da această reparaţie, morală până la urmă, vom demara procedurile pentru declanşarea grevei de avertisment cerută de lege, după care se va ajunge la forma de protest cea mai dură, greva generală, cu toate consecinţele de rigoare”.
El a amintit că multe proiecte de infrastructură, dar și alte acţiuni, precum clasările sau expoziţiile internaţionale, nu se pot face fără expertizele realizate de specialiştii din muzee.
În urmă cu două săptămâni, sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural au anunţat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.
Acestea reclamă degradarea continuă a mediului de muncă în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, tratament discriminatoriu între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, umilinţe şi ignorare a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional, politici culturale şi salariale inadecvate, în pofida complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului, condamnarea la extincţie prematură a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu pensii de mizerie, depopularea şi deprofesionalizarea dramatică a domeniului.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Lavinia Dumitrașcu