AUDIO | Tusea convulsivă, prevenibilă prin vaccinare, stârnește îngrijorare în toată Europa
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 mai 2024, 16:03
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor – ECDC – a anunţat o creştere uriaşă a numărului de cazuri de tuse convulsivă. În ultimele 18 luni s-au raportat aproape 60.000 de cazuri în toată Europa, de zece ori mai mult decât în fiecare dintre cei doi ani anteriori, iar 19 persoane au murit.
În Bulgaria, cu aproape 850 de cazuri de tuse convulsivă, a fost decretată epidemie, iar medicii de familie pot imuniza bebeluşii la vârsta de şase săptămâni. Au fost, totodată, înfiinţate cabinete speciale de imunizare, unde gravidele se pot vaccina.
În România, 112 cazuri de tuse convulsivă și 2 decese la sugari au fost înregistrate în primele patru luni ale acestui an, reprezentând o creştere semnificativă faţă de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri – media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019), a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani, iar conform INSP, peste 30% dintre cazuri sunt la bebeluși sugari, dintre care aproape 90% erau eligibili pentru vaccinare.
Specialiştii recomandă prezentarea la medic la apariţia simptomelor sugestive precum accese de tuse intense şi prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respiraţie la sugar.
De asemenea, Ministerul Sănătății a transmis medicior de familie să ia măsuri pentru vaccinarea la timp a sugarilor şi recuperarea restanţierilor; vaccinarea gravidei în trimestrul III de sarcină, în vederea asigurării protecţiei sugarului mic, dar şi a mamei; promovarea vaccinării de tip „cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care aşteaptă un nou-născut, atât părinţii, cât şi bunicii şi fraţii sugarului să fie vaccinaţi conform calendarului naţional de vaccinare sau recomandărilor pentru adulţi); vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani. Prin Ordinul MS nr. 3120/2023 vaccinul pentru gravide și adulți este compensat 100%, transmite INSP.
Potrivit Portalului European de Informații despre pentru Vaccinare, infecția cu Bordetella pertussis, care provoacă tusea convulsivă sau „tusea măgărească”, poate fi prevenită prin vaccinarea cu vaccinul DTPa, împotriva difteriei, tetanosului și pertussis. O serie inițială de 2-3 doze se administrează de obicei de la vârsta de 2 luni până la 12 luni, în conformitate cu schema națională de vaccinare. A treia sau a patra doză se recomandă de la vârsta de 11 luni până la 24 de luni și o altă doză de la vârsta de 3 ani până la 7 ani. Unele țări recomandă doze de rapel pentru adolescenți, adulți și/sau femei în timpul sarcinii, care protejează temporar și copilul după naștere. De asemenea, unele țări recomandă doze de rapel imediat după naștere în cazul femeilor neprotejate, pentru a reduce riscul transmiterii bolii la nou-născut.
În județul Constanța au apărut suspiciuni de tuse convulsivă, însă nu au fost confirmate prin testele de laborator.
Medicii infecționiști recomandă imunizarea, mai ales că boala poate fi fatală pentru bebeluși.
Cătălina Radu, în dialog cu dr. Ana-Maria Iancu:
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu