CONSTANȚA: O noapte la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 mai 2024, 13:50
Muzeul Militar de la malul Mării Negre, filiala Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, vă invită să petreceți o Noapte Militară alături de poveștile de arme ale Dobrogei.
Pentru pasionații de istorie militară constănțeni și nu numai, este pregătită o serie de activități care sperăm să vă facă să vă petreceți timpul într-un mod cât mai plăcut, muzeul fiind deschis între orele 14.00 și 24.00.
1) „Citadela tomitană” la Muzeul Militar din Constanța
Grupul de copii „Techira” (vocal-instrumental la ukulele sau chitarele hawaiane) este coordonat de profesor înv. prim. Luminița G. Anton. Grupul este format din 20 de copii de la Clasa a II-a A de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Techirghiol. Ukulelele au fost inventate, la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Hawai, printr-o modificare a unui instrument al marinarilor portughezi. Frumosul și talentatul grup de mici artiști trăiește prin și pentru artă! Încântătorul sunet al blockflote-ului Ioanei ne poartă într-o călătorie muzicală magică! Ascultând cu bucurie Concertino în G, Op. 11-I. Allegro moderato de Ferdinand Kuchler, descoperim talentul și pasiunea ei pentru arta muzicală. O experiență sonoră ce încântă inimile! Scopul este dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale copiilor! Momentele artistice vor avea loc la orele 15 și 16.30 în sala de conferințe a muzeului.
2) Asociația Culturală „Astra Dobrogeana” cu prezentarea de uniforme militare la Muzeul Militar din Constanța.
Şcoala postmodernistă încurajează activitățile de reconstituire istorico-militare trebuie și ştie cum să motiveze pe cetățean, organizând şi dezvoltând strategii de lucru interactive, punând accentul pe utilitatea cunoştinţelor şi pe necesitatea însuşirii lor pentru a se descurca în viaţă. Activismul cetățeanului implicat de strategiile folosite de acțiunile de pezentare a diferitelor perioade și evenimente istorice se constituie ca un imperativ al orientării postmoderniste în educaţie. Voluntarii pasionați de reenecment vor prezenta echipamentele și armamentul din diferite perioade istorice, vor interacționa cu publicul pentru explicații și fotografii, vor executa diferite elemente de mânuire a armelor și a tehnicii de luptă, se vor deplasa prin sălile muzeului și în jurul său. Programul va fi în intervalul orar 14.00 – 24.00.
3) Vizitarea expoziției Istoria militară a Dobrogei din cele mai vechi timpuri până la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”.
Evenimentul se încadrează în acțiunile de sărbătorire a 146 de la înființarea Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”, a 146 de ani de la organizarea primelor structuri ale administrației civile și militare moderne române în Dobrogea, marcarea centenarului înființării Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, precum și redeschiderea muzeului militar din Constanța, după reabilitarea clădirii și vernisarea noii expoziții tematice. Sunt abordate teme istorice inedite!
Redactor – Daniel Țăndăreanu