AGENDĂ ELECTORALĂ | Alegeri locale şi europarlamentare
Publicat de Doina Sirbu, 16 mai 2024, 20:34
Alegeri locale
Candidatul Dreptei Unite pentru Primăria Constanța, la alegerile locale din 9 iunie, Stelian Ion, a organizat o conferință de presă pe una dintre străzile cele mai afectate de lucrări: strada Cuza Vodă. La finalul acesteia, el i-a făcut o invitație actualului edil pentru a dezbate împreună problemele constănțenilor.
“Îndrăznește! Ai curaj! Vino la o discuție cu mine în cartierele Constanței. Vineri ne vom întâlni în zona Inel 2, acolo unde vrea să demoleze fosta creșă nr. 6. Îl invităm pe Vergil Chițac, îl invit să vină la o discuție”, a spus Stelian Ion.
Candidatul PSD pentru Primăria Constanța, Horia Constantinescu, a susținut o conferință de presă, în care a prezentat rezultatele câtorva astfel de cercetări sociologice.
Horia Constantinescu susține că în urma discuțiilor purtate cu câțiva dintre constănțeni a rezultat că cei mai mulți sunt nemulțumiți de actuala administrație locală.
“Avem niște sondaje de opinie pe care oricare dintre cetățenii cu care noi am stat de vorbă, le-ar contrazice cu ușurință. Ieri, am făcut o deplasare la pas, pe faleza de la Cazinoul din Constanța. Am urcat către Piața Ovidiu împreună cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, stând de vorbă cu cetățenii. Marea majoritate a acestora aveau reproșuri către actuala administrație publică”, a declarat Horia Constantinescu.
Alianța pentru Unirea Românilor a lansat programele de campanie ale candidaților AUR la Primăria Constanța și Consiliul Județean.
Cu acest prilej, Ovidiu Cupșa, candidatul AUR la funcția de primar al municipiului Constanța, a vorbit despre exodul tinerilor și despre pierderile pe care le înregistrează statul român din această cauză.
„Pentru fiecare tânăr care pleacă din Constanța, pierdem 1500 de euro PIB-ul lunar (…) Pentru fiecare tânăr pe care îl pierde Constanța, pierdem 300 de euro. Știți câți au plecat în 4 ani? 12.000. Nu vreți să-i țină pe copiii ăștia acasă? Scoateți-i pe toți din casă să vină la vot”, a declarat Ovidiu Cupşa.
Alegeri europarlamentare
Alina Gîrbea are 38 de ani şi este expertă în administraţia europeană, cu o vechime de 14 ani. Ea candidează pentru Parlamentul European din partea Alianţei Dreapta Unită şi explică cum îi va sprijini pe români în forul European.
“Românii din Diaspora au probleme specifice care țin de lucruri precum pensiile, de exemplu, să își poată lua pensiile în funcție de unde au contribuit, ţările în care au locuit și majoritatea au locuit cel puțin în două țări, dar mulți dintre ei au locuit chiar în trei sau patru țări și aici sunt niște îmbunătățiri pe care trebuie să le facem ca să poată beneficia de pensii românii acolo unde aleg ei, fie că vor să se întoarcă în țară, fie că vor să rămână acolo unde locuiesc în prezent, cu familiile lor”, spune Alina Gîrbea.
Ramona Strugariu candidează pentru un nou mandat de eurodeputat pe listele Partidului REPER. Ea a arătat că va continua munca, pe care a desfășurat-o în ultimii ani, legată de marile teme care au fost dezbătute în Parlamentul European.
“REPER, de fapt, continuă o muncă pe care noi am făcut-o timp de 5 ani într-un mandat și care foarte simplu a pus România pe harta verde a influenței europene prin dosarele pe care le-am avut în Parlamentul European. Asta înseamnă foarte multă muncă, dar înseamnă, dacă vă uitați la analizele independente și top 10 influență politică și top cinci justiție, top cinci afaceri sociale, inteligență artificială și digitalizare. Deci, practic, sunt marile dosare europene care au fost subiectul marilor dezbateri din acest mandat din Parlamentul European”, a declarat Ramona Strugariu.
Eurodeputatul Cristian Terheș, care deschide lista de candidați ai Alianței AUR, a anunțat că va apăra interesul României în Parlamentul European, așa cum a făcut și în primul său mandat.
“E important pentru România să aibă, din iunie 2024, cât mai multe voci național-suveraniste, conservatoare, creștin-democrate în Parlamentul European, care să apere interesul națiunii române. Venim în fața dumneavoastră cu o listă de profesioniști care înainte de a intra în politică, s-a realizat profesional în domeniile lor și cred că aici este principala și cea mai importantă diferență între noi și ceilalți. Dacă ceilalți folosesc politica ca ocazia de a face bani, în cazul nostru, oameni care s-au realizat profesional în domeniile lor vor ca din binecuvântarea pe care au primit-o din partea lui Dumnezeu să dea înapoi țării”, a spus Cristian Terheș.
Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, a declarat, la Galaţi, că banii europeni au dezvoltat România şi o vor face în continuare, astfel încât românii, care lucrează acum în străinătate, se vor întoarce în ţară.
“Am luat 93 de miliarde de euro şi am plătit sub 30. Cine spune că Europa nu ne-a ajutat, înseamnă că nu a văzut ce au făcut primarii noștri, președinții noștri de consilii județene, companiile românești cu bani europeni. Banii europeni au dezvoltat România şi se dezvoltă, iar la un moment dat, dacă lucrurile merg așa cum sunt prognozate, veți vedea că buna parte din frații, copiii, părinții dumneavoastră, vecinii dumneavoastră, care astăzi, ne salută din Valencia, din Castellion, din Madrid, din Londra, vor fi aici între noi”, spune Rareş Bogdan.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că eurodeputații formațiunii sale politice vor susține proiectele care vor îmbunătăți mecanismele de funcționare a Uniunii Europene, în paralel cu cele pentru dezvoltarea minorităților naționale din Europa.
“Este un an crucial și pentru viitorul Uniunii Europene, care sigur că se va schimba și probabil că după alegerile din 2024, acele lucruri care n-au mers vor fi corectate, fiindcă trebuie ținut cont de interesele cetățenilor din toate statele membre. Și pentru noi există și un alt deziderat – o protecție a minorităților etnice autohtone în interiorul Uniunii Europene, fiindcă 60 de milioane de persoane înseamnă o putere, înseamnă o valoare, așa cum este stipulat și în actele constituționale”, a declarat Kelemen Hunor.
Redactor: Adrian Băncilă / Editor online: Doina Sîrbu