Protest BNS în Capitală: Sindicaliștii cer reducerea fiscalității pe muncă

Publicat de Adina Sîrbu, 13 mai 2024, 06:36
Blocul Naţional Sindical, alături de cele 29 de federaţii afiliate, organizează, astăzi, de la ora 10.00, un miting de protest în faţa Guvernului, sub sloganul „Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”. Mitingul va fi urmat, de la ora 12.00, de un marş către Ministerele Economiei, Muncii şi Finanţelor.
Potrivit BNS, România are în prezent una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forţei de muncă din Uniunea Europeană: 42,8%, faţă de 38,6% media europeană.
Totodată, România este singura ţară din lume în care contribuţiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în sarcina salariaţilor, din 2018, astfel încât contribuţiile la sănătate şi pensii s-au dublat pentru angajaţi, în timp ce pentru angajatori s-au redus la zero.
De asemenea, salariile mici şi taxarea ridicată au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă în 2023, după Italia şi Grecia, potrivit Eurostat, astfel că doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 şi 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc.
Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă a sistemului fiscal, cu scopul reducerii inegalităţilor şi combaterii sărăciei.
„Obiectivul acestui protest este reducerea fiscalităţii pe muncă în România. Cerem, în acest mod, respect pentru muncă şi cei care muncesc! În ultimii ani, clasa politică din România a pus capitalul mai presus de toate, iar asta a dus la migrarea peste hotare a 5 milioane de cetăţeni din România, aflaţi în vârstă de muncă”.
Totodată, Blocul Național Sindical aduce în atenția publicului povara prin care angajații români asigură 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate, în timp ce statul român asigură cea mai slabă finanțare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană.
Mai puțin de 6 milioane de angajați din România asigură aproximativ 70% din finanțarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate și alte 3 milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale.
Contribuţia de asigurări de sănătate este parte a fiscalităţii pe veniturile salariale, 10 puncte procentuale din aproximativ 42%, sarcină fiscală asumată în mod covârşitor de angajat, iar salariaţii din România nu mai pot duce această povară
5,2% din români nu au avut în ultimul an acces la asistență medicală din motive ce tin de finanțare, liste de așteptare prea lungi sau distanța față de o unitate medicală. Situația se deteriorează de la un an la altul, procentul fiind dublu față de media europeană.
Raportat la PIB, România asigură cea slabă finanțare a sistemului de sănătate. În 2021, România a alocat pentru sănătate aproximativ 5,4% din PIB, în timp ce statele europene asigură finanțări mult mai consistente.
De asemenea, potrivit datelor BNS, în 2023, România avea o populaţie ocupată de 7,7 milioane persoane, însă doar 5,6 milioane de persoane au plătit contribuţii de asigurări sociale, iar peste 2 milioane de persoane ocupate nu au plătit contribuţii, deşi, în unele cazuri, au beneficiat de prestaţii. Calitatea prestaţiilor de protecţie socială este una foarte scăzută. La 65 de ani, speranţa de viaţă sănătoasă este în Romania de doar 4 ani, media UE fiind de 9,5 la bărbaţi şi 9,9 ani la femei.
În acest context, Blocul Naţional Sindical îi invită să se alăture acestui protest pe toţi românii care nu mai suportă fiscalitatea ridicată.
„Vă aşteptăm în stradă, alături de noi! Să ne facem vocea auzită şi să le spunem încă o dată, guvernanţilor, tare şi apăsat: Taxele şi impozitele voastre ne sufocă! Vrem reformă fiscală acum!”, au mai transmis reprezentanţii BNS în comunicat.
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: BNS