Ascultă Radio România Constanța Live

AGENDĂ ELECTORALĂ | Alegeri locale și europarlamentare

AGENDĂ ELECTORALĂ | Alegeri locale și europarlamentare

Publicat de Adina Sîrbu, 12 mai 2024, 21:06

ALEGERI LOCALE

Aproape 19 milioane de români sunt aşteptaţi la vot pentru a-şi alege primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi viitorii reprezentanţi în Parlamentul European.

La nivelul întregii ţări, sunt câteva mii de candidați pentru funcțiile locale. Pentru scrutinul din 9 iunie, alegătorii vor primi cinci buletine de vot pe care le vor introduce în urne diferite.

La alegerile locale, cetățenii își pot exercita dreptul de vot doar la secțiile unde sunt arondați cu domiciliul sau reședința, iar cei care doresc să voteze în altă localitate decât cea din buletin trebuie să fi obținut viza de flotant cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor.

___________________

Dan Barna, vicepreședinte al USR și unul dintre liderii Alianței Dreapta Unită, este convins că municipiul și județul Constanța vor fi conduse, în următorii patru ani, de colegii săi înscriși în cursa electorală pentru alegerile din 9 iunie.

El a declarat că este nevoie ca efortul de campanie să fie menținut  la un nivel înalt.

Dan Barna:

Aceasta a fost una dintre filialele cele mai dinamice, mai frumoase, mai consistente din proiectul nostru și care, iată, astăzi va avea primarul Constanței și, împreună cu Dreapta Unită, va conduce acest județ și acest municipiu. Mai avem până la alegerile din 9 iunie 29 de zile și mesajul pe care vreau să vă rog să-l transmiteți este acela de a nu se mai lăsa păcăliți încă o dată de povestea PNL și PSD, de a nu se mai lăsa înșelați, încă o dată, că de data asta va fi bine, de data asta vom face ceea ce nu s-a făcut în ultimii 4, 8 sau 12 ani.

___________________

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat, ieri, la Constanța, lipsa investițiilor în creșe în ultimii patru ani.

Acesta a declarat că, în România, se investesc miliarde de euro în această perioadă, iar evoluția demografică ar fi impus construirea de creșe, la fel ca în toate celelalte municipii reședință de județ din țară.

Marcel Ciolacu:

M-am uitat dacă s-a construit vreo creșă în ultimii 4 ani în Constanța. Anul acesta avem cea mai mare creștere demografică, nu s-a construit nicio creșă nouă în Constanța. Despre ce vorbim noi? Vorbim de o Românie care se dezvoltă, de o Românie unde se investesc miliarde în toate infrastructurile. Nu există municipiu reședință de județ din țară unde să nu se fi construit măcar o creșă, iar într-un oraș de avergura Constanței nu s-a construit nici măcar o creșă.

Declarația a fost făcută ieri, la Constanța cu ocazia lansării candidaturilor pentru Primăria Constanța, unde partidul este reprezentat de Horia Constantinescu, fost șef al ANPC, și pentru președinția Consiliului Județean, la care PSD mizează pe medicul Cătălin Grasa, fost manager al Spitalului Județean.

___________________

ALEGERI EUROPARLAMENTARE

Liderul UDMR, Kelemen Hunor spune că Uniunea își dorește doi europarlamentari și să obțină 5 procente din voturi la alegerile europarlamentare.

Kelemen Hunor:

Dacă avem peste 5%, asta înseamnă cel puțin doi europarlamentari. Așa s-a întâmplat și în 2019, și în 2014, așa vrem să se întâmple și acum. Sigur, am dori să avem 8%, 9% și îi invităm pe toți alegătorii din România să ne susțină, să nu țină cont că suntem Uniunea Democrată Maghiară din România, dar trebuie să știe fiecare om că noi reprezentăm și susținem interesul fiecărui om din această țară.

___________________

Profesoara Irinela Nicolae, candidat din partea PSD Constanța la alegerile europarlamentare, consideră că experiența profesională de peste 40 de ani o recomandă pentru această candidatură.

Ea a precizat că are alături o echipă de profesioniști care o va ajuta să activeze și în alte domenii pe care le implică munca de europarlamentar.

Irina Nicolae:

Am peste 40 de ani de experiență în domeniul educației și peste 20 la nivelul conducerii Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Sunt autorul a mai multor ghiduri de lucru pe curriculumul național și cu multe baze în tot ce înseamnă educația timpurie în Uniunea Europeană. Desigur că politicile educaționale sunt cele care îmi sunt cele mai la îndemână, dar știu foarte bine că nu doar în acest domeniu va trebui să lucrez. Am alături colegi cu foarte multe experiență, pe care mă bazez.

___________________

PNL este cel mai pro-european partid din România, care apără ţara la nivelul Uniunii Europene, afirmă Sigfried Mureşan, candidatul Alianţei Electorale PSD-PNL pentru un nou mandat de eurodeputat.

Acesta a subliniat că, pentru a obţine ceva pentru ţara noastră la nivel european, este nevoie de colaborare între toate formaţiunile politice din legislativul comunitar:

Siegfried Mureșan:

Noi știm că, pentru a câștiga pentru România pe plan european, trebuie să lucrăm împreună cu ceilalți în Europa, să ajungem la soluții care sunt bune pentru România, dar acceptabile pentru alții. Doar așa ajungi la o majoritate, doar așa câștigi la nivelul Uniunii Europene. Noi suntem și singurul partid care are, pe lângă faptul că avem o viziune pentru Uniunea Europeană, și soluții la temele care vor conta în următorii cinci ani.

___________________

Candidat pentru un nou mandat pe lista Alianţei Dreapta Unită, eurodeputatul Eugen Tomac a discutat cu românii din Italia, la Roma.

El a susţinut că, în ţară, condiţiile de viaţă trebuie să se îmbunătăţească pentru ca românii să se poată întoarce:

Eugen Tomac:

Vrem să transmitem un mesaj către toți românii care locuiesc în Europa: România în ultimii 15 ani s-a transformat profund și această problemă a migrației economice în interiorul Uniunii Europene rămâne o rană deschisă pentru țară, și dialogul este esențial pentru a identifica soluții comune, astfel încât, totuși, pentru cei care doresc să revin acasă să știe că există speranță și în țară.

___________________

Partidul REPER are candidați atât la alegerile locale cât și la cele europarlamentare de luna viitoare.

Co-președintele formațiunii, Dragoş Pîslaru – candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European – susţine că echipa REPER este pregătită să ofere o perspectivă de viitor României.

Dragoș Pîslaru:

Nu există o ofertă mai serioasă și mai profesionistă decât cea a Partidului REPER și pentru asta veți vedea în întreaga campanie că vă aducem argumente și fapte pe care le-am făcut în ultimii cinci ani de zile în acest mandat, care să vă dea speranță, și nu frică, să vă dea o perspectivă de viitor, și nu o izolare și o rămânere în trecut. Așa că despre asta este vorba. Aceasta va fi campania și alegerea voastră poate să fie foarte bine informată. Votați Partidul REPER pentru a avea o Românie mai bună, într-o Europă mai puternică.

___________________

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare. Este un număr aproape dublu față de alegerile europene din 2019, potrivit Ministerului de Externe.

Cele mai multe secții vor fi înființate în statele în care se găsesc cele mai numeroase comunități de români: Italia, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania și Franța. Ministerul român de Externe le reamintește cetățenilor din diaspora că pot vota la orice secție, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării.

La scrutinul din 9 iunie, procesul de votare începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora 22.00, cu posibilitatea de prelungire până la 23.59, în cazul în care există alegători la coadă care așteaptă să voteze.

Redactor: Cezar Colimitra/ Redactor online: Adina Sîrbu

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:44

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri

Miți este „vedeta” acestei zile, cea pentru care a sunat alarma în curtea unității de pompieri din municipiul Tulcea. Se știe că pisicile...

TULCEA: O pisicuță cât o palmă a fost salvată de pompieri
Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:27

Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă

Comisia Europeană a aprobat astăzi o schemă de ajutor de stat pentru agricultorii români afectaţi de secetă. Fondurile, în valoare de 400 de...

Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă
TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 15:04

TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul

Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județul Tulcea au depus jurământul până în prezent, potrivit Prefecturii Județului...

TULCEA: Primarii și aleșii locali din 20 de comune și orașe din județ au depus jurământul
Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:42

Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare

...

Fundașul Radu Drăgușin revine ca titular în Europa League după suspendare
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:30

CONSTANȚA: Timpi mari de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase

Măsuri pentru reducerea timpului de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Conducerea unității...

CONSTANȚA: Timpi mari de așteptare la Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:23

Novak Djokovic nu va concura la turneul Masters de la Paris 2024

...

Novak Djokovic nu va concura la turneul Masters de la Paris 2024
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 14:20

VIDEO | Studenții și elevii Academiei Navale și Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul

Studenții și elevii din anul I ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale...

VIDEO | Studenții și elevii Academiei Navale și Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale au depus jurământul
Actualitate joi, 24 octombrie 2024, 13:36

Tenismena Jaqueline Cristian a fost eliminată din turneul de la Guangzhou

...

Tenismena Jaqueline Cristian a fost eliminată din turneul de la Guangzhou