Misiuni antidrog la festivalurile de muzică de pe litoral

Publicat de Adina Sîrbu, 6 mai 2024, 09:52 / actualizat: 6 mai 2024, 12:22
A fost mobilizare pe litoral, pe timpul minivacanţei, pentru a combate consumul de droguri.
În vizorul oamenilor legii au fost și festivalurile de muzică din Costinești și Mamaia Nord, unde forţele de ordine i-au oprit la intrare pe cei care aveau substanţe interzise.
Șeful Centrului Antidrog Constanța, comisarul șef Daniel Gheorghe:
Noi luăm legătura cu medicii sau paramedicii care sunt în punctul de prim-ajutor și, de fiecare dată când o persoană a consumat substanțe psihoactive sau alcool în exces, se prezintă acolo. Noi încercăm să stăm de vorbă cu tinerii, să luăm legătura cu părinții, să-i sprijinim, să-i îndrumăm. Informăm că Agenția Națională Antidrog oferă în mod gratuit și confidențial servicii de informare, evaluare, consiliere, asistență medicală, psihologie socială, pentru consumul și dependența de droguri, și pot accesa aceste servicii oricând la nevoie.
Toţi cei prinși cu droguri asupra lor sunt predaţi poliţiştilor pentru continuarea cercetărilor, în vederea stabilirii de unde le-au procurat și dacă le deţineau pentru consum propriu ori urmau să le vândă.
Important de știut este că și minorii pot răspunde penal, atrage atenția șeful Centrului Antidrog:
Inclusiv minorii pot răspunde din punct de vedere penal. Ei trebuie să conștientizeze faptul că, dacă deții droguri de risc sau mare risc în vederea consumului, constituie infracțiuni și se pedepsește acest lucru. Trebuie să conștientizeze foarte bine și este păcat să ai ca experiență de viață un incident de genul acesta, cu repercusiuni asupra viitorului, asupra vieții, și chiar să riști să faci închisoare.
Unii tineri continuă să cadă în capcana drogurilor, deși mulți dintre ei cunosc riscurile la care se expun. Ce nu știu, însă, adesea, tinerii este că substanța care li se vinde sub o anumită denumire se dovedește a fi cu totul altceva.
Este concluzia alarmantă la care au ajuns specialiștii Centrului Antidrog Constanța:
Am avut, prin natura meseriei, o experiență cu o persoană care a crezut tot timpul că a consumat canabis și erau noi substanțe psihoactive. Nu știi niciodată ce consumi, dacă cineva îți vinde la colțul străzii un anumit tip de drog și spune că este natural, cum este perceput canabisul, marihuana, recreativ, nu știi niciodată. În fiecare an, aproximativ 50 de noi substanțe psihoactive sunt depistate pe teritoriul Uniunii Europene. Eu îmi doresc ca tinerii să adopte un stil de viață sănătos, responsabil, civilizat, și vreau să reamintesc: cele mai frumoase momente și experiențe sunt cele pe care ni le amintim a doua zi.
Redactor: Florentina Stan/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Facebook