TEMA ZILEI | Cum ne trăim viaţa şi cum ne pregătim pentru ce va urma, printre subiectele emisiunii de astăzi. Invitat a fost părintele Marius Moșteanu, preotul paroh al Bisericii Sfântul Nicolae Vechi din Constanța

Publicat de Doina Sirbu, 2 mai 2024, 21:44
„Frica morții îi ține în robie toata viața pe cei care nu au credință”, a spus Sf. Apostol Pavel, iar părintele Marius vorbind despre trecerea spre viața veșnică, a concluzionat că „așa cum unii se nasc prematur, așa unii pleacă mai devreme din această Lume”.
An de an, în această perioadă de intensitate spirituală, conștientizăm dualitatea Viață – Moarte, prin Învierea Domnului Iisus Hristos. În Săptămâna Mare, la „Tema zilei”, Liliana Fustanela a avut o discuție despre cum ne trăim Viața și cum ne pregătim pentru ce va urma, cu părintele Marius Moșteanu de la Biserica Sfântul Nicolae Vechi din Constanța.
Trăim într-o lume în care ne dorim succesul constant, gonim după fericire și sfârșim în depresie, ne temem de eșec, nu ne împăcăm cu ideea că succesul e o chestiune de suprafață. Cum facem să înțelegem că nu e un capăt de țară și dacă am eșuat în ceva? Răspunsul părintelui Marius, este că „ tot ce ni se întâmplă este în favoarea noastră. Logica lui Dumnezeu este una holistică: îl vede pe om nu numai azi, ci și ieri și mâine. Succesul nu e ceva fix, este o sămânță care dacă suntem în stare să o punem în pământ bun, să o udăm la bună vreme și să o ținem la Lumină, va da roade, dar în același timp, putem avea și un sac de semințe și care dacă din comoditate îl ținem într-o magazie și nu îl scoatem la Lumină, nu vom avea succes niciodată”, a mai spus astăzi, părintele Marius Moșteanu, la „Tema Zilei”.
În cadrul emisiunii, părintele a transmis și un canon către toți fiii săi duhovnicești: „pentru fiecare joc oferit copiilor introduceți cel puțin o oră de jucat cu copiii. Copilul are nevoie să simtă că îi pasă cuiva de el”.
Cuvintele sunt mărunte pentru consolarea unor părinți care și-au pierdut copiii, asemeni celor din accidentul de anul trecut la 2 Mai, provocat de un șofer drogat. Părintele Marius le alină sufletele spunând că „cea mai mare suferință este să trăiești fără moralitate. Cel care a plecat ne lasă să facem ceva în locul lui, să acționăm pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. Cea mai mare tragedie, nu este cea a plecării prea devreme dintre noi a unei persoane dragi, este să îți vezi copilul trăind o viață rea”.
Cum să interpretăm necazurile din viața noastră? E suficient să ne mărturisim păcatele? Care este cel mai mare păcat? Care este diferența între religie și credință ? Răspunsurile le aflaţi în emisiunea ce poate fi ascultată aici:
Redactor online: Doina Sîrbu