Evenimentul caritabil – Gala Luminilor – a oferit o șansă reală pentru mai mulți tineri dobrogeni să studieze arta
Publicat de Doina Sirbu, 28 aprilie 2024, 12:04
Peste 10.000 de euro s-au strâns, seara trecută, la prima ediție a Galei Luminilor, un eveniment caritabil organizat de reprezentanții Muzeului de Artă Constanța și cei ai Asociației „Dobrogea Luminată”.
Peste 200 de oameni au participat la licitația celor 60 de lucrări donate de artiști vizuali români. O tânără de la Liceul de Arte din Tulcea, o elevă din Constanța și un student de la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius Constanța sunt primii trei beneficiari ai burselor acestei gale.
Managerul proiectului, conf. univ dr. Ovidiu Felipov a transmis pentru Radio Constanța că banii strânși la Gala Luminilor le va permite să sprijine, în total, 7 copii talentați, dar cu resurse financiare limitate.
Vă rugăm să ne spuneți care a fost atmosfera de la Gala Luminilor?
“Gala luminilor a avut, să spunem, niște proiecții, niște așteptări și toate aceste așteptări au fost depășite, pentru că au venit de două ori mai mulți oameni decât ne așteptam. Am reușit într-o singură seară să adunăm banii pentru acordarea burselor. Și mediul din Constanța a dovedit că la un eveniment de înaltă ținută se poate prezenta onorabil. Numărul de invitați a fost de 100, dar am avut plăcuta surpriză să avem 200 de oameni prezenți pentru partea de licitație. Ne-am propus cu numărul de lucrări pe care le-am primit ca donație din partea artiștilor, să strângem suma de 10.000 euro pentru a acorda bursele propuse și numai din vânzarea a jumătate din lucrări am reușit să strângem banii. Asta înseamnă că vom putea dubla cumva numărul de burse sau mări sumele pe care le alocăm copiilor pe care vrem să-i ajutăm”, spiune Ovidiu Felipov.
Cine sunt copiii, tinerii, pe care îi veți ajuta?
“În primă fază, primii trei tineri selectați pentru aceste burse, avem o fată din Tulcea care este la Liceul de Artă, clasa a XI-a. Este o tânără performantă în domeniul pe care și l-a ales spre studiu, respectiv arta plastică. În paralel ea face și ceva sport și acolo e și medaliată la nivel național, numai că nu-și permite nici sportul, nici măcar drumul spre școală. Și noi am reușit cu acest eveniment să fim alături de ea și să o ajutăm pe o perioadă îndelungată de timp pentru a-i susține cheltuielile. Mai avem o tânără în Constanța, în clasa a V-a, cumva în aceeași situație și încă un tânăr care este student anul I la Facultatea de Arte din Constanța, specializarea Teatru, și el cu nevoi financiare care cumva mijlocesc performanțele lui la școală. Și atunci reușim să ne ocupăm de aceste probleme financiare. Urmează să identificăm alți doi copii, având buget pentru alți doi copii și pentru că licitația a fost peste așteptările noastre, există șanse foarte mari să depășim acest număr de cinci copii și să ajungem undeva la șapte. De fiecare dată când vorbim de cazuri caritabile și suntem față în față cu beneficiarul bursei, e un moment emoționant pentru cei care primesc bursa, dar și pentru noi, cei care ne ocupăm de genul ăsta de activități, pentru că nu are cum să nu te miște o interacțiune cu un om care se bucură sincer că viața-i zâmbește”, a mai precizat Ovidiu Felipov.
Câștigătorii burselor au fost selectati în urma unei analize realizate de o comisie formată din: prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decanul Facultății de Arte, conf. univ. dr. Lelia Rus, directorul Muzeului de Artă Constanța, lect. univ. dr. Florentin Sîrbu, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanţa și preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa Unu, Costin Stroe – președintele Asociației „Dobrogea Luminată” şi conf. univ. dr. Ovidiu Felipov, managerul evenimentului caritabil.
„«Gala luminilor» reprezintă una dintre primele inițiative de acest gen ale comunității constănțene, un demers care aduce împreună mediul artistic şi publicul spectator în cadrul unei manifestări dinamice, un eveniment prin care ne propunem să schimbăm mentalități. Arta este inima în jurul căreia se construiește organismul viu al Cetății, iar existența și evoluția ei sunt consecințele implicării fiecăruia dintre noi în viața comunității”, precizează conf. univ. dr. Ovidiu Felipov.
Lucrările scoase la licitație în cadrul evenimentului sunt semnate de: Eugeniu Albu, Alnhhas Ammar (Siria), Gabriela Aniței, asist. univ. drd. Claudiu Argeșanu, Marius Barbone – vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, George Barbu, Marieta Besu, Brîndușa Bontea, Aurel Bulacu, Vitalie Butescu, Anca Caba, conf. univ. dr. Zuzu Caratănase, Septimiu Căpăţînă, Anca Ciofîrlă, Mariana Constantinescu – vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România Filiala Constanţa Unu, Cristina Costea, Gelu Costea, Horia Cristina, Bianca Culuș, Adina Dogaru, academician Mircia Dumitrescu – artist emerit, Marinella Dumitrescu, lect. univ. dr. Răzvan Dragoș, conf. univ. dr. Ovidiu Felipov, Ștefan Firică, Coman Gheorghe, Georgeta Gherghinoiu, Daniela Gherghe, Cornelia Gherlan, Cosmin Grosu, Sorin Ienulescu, Adelina Ionescu, Ovidiu Ionescu, Oana Isar, Emilia Kiss, Elena Lupașcu, Petru Lucaci – preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Ioana Maier, Elisabeta Martoncsak, Laurenţiu Midvichi, Florin Mihai, Anca Pașa Deaconu, Mariea Petcu, Emilia Marinescu, Eugen Raportoru, Andreea Rădulescu, conf. univ. dr. Sînziana Romanescu, Kata Rudakova (Ucraina), conf. univ. dr. Lelia Rus, Oana Sfetcu, Florentina Simininschi, lect. univ. dr. Florentin Sîrbu, Eusebio Spînu, Lavinia Ioana Streinu, Anastasia Stoiciu, prof. univ. dr. Florin Stoiciu, lect. univ. dr. Alexandru Şerbănescu, Iuliana Ştefan, Ion Tiţoiu, Mirela Trăistaru, Mihai Tugearu, Dorothea Von Grosskarol (Germania).
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Mihai Lupu