CONSTANȚA: Zbor direct între România și Kazakhstan, în discuție pentru operare din acest an
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 25 aprilie 2024, 11:19
România participă, în aceste zile, pentru prima oară, la KITF – Târgul de Turism din Kazakhstan, alături de Croația, U.A.E., Maldives, Thailanda, Coreea, Uzbekistan, Georgia etc și o listă impresionantă de hoteluri și resorturi care vin să se promoveze in acest Târg.
Corina Martin, Secretar General FPIOR si Consul onorific al Republicii Kazakhstan in România:
“Am venit cu un concept în premieră în strategia de promovare turistică a României și abordăm o piață extrem de importantă de turiști, pe care nu ne-am promovat până acum.
Obiectivul major pe care l-am anunțat public, ca intenție strategică, încă din 2021, și la care lucrăm, într-un grup de lucru – este însă să introducem un zbor direct între România și Kazakhstan, un proiect în care am reușit să atrag atenția și suportul autorităților române și kazahe.
Am inițiat legătura și campania de atragere în România a companie aeriene SCAT AIRLINES, cu care am și derulat acum, aici, prima întâlnire oficială , cu o întreaga echipă kazahă, condusă de proprietarul companiei aeriene.
SCAT Airlines este o companie civilă kazahă, cu baza localizată în Shymkent International Airport in Şymkent, Kazakhstan și operează zboruri intre principale din orașe din Kazakhstan și țările învecinate.
În cursul discuțiilor, argumentele pe care le-am prezentat conducerii SCAT Airlines ( parteneriatul strategic la nivel guvernamental și diplomatic, volumul în creștere considerabilă a afacerilor și relațiilor comerciale între companii kazahe și românești, prezența în România a angajaților și managementului kazah al Rompetrol, oportunitatea dezvoltării circulației turistice între cele două țării) au atras atenția partenerilor kazahi, care au propus conectarea aeriană între CHINA – KAZAKHSTAN – ROMÂNIA , iar dacă acordurile aeriene vor permite, această posibilitate crește considerabil gradul de ocupare, dar și interes asupra introducerii acestui zbor!
În acest moment, sunt luate în discuție aeroporturile Constanța și București.
În numele Asociației Aeroporturilor din România (AAR) și al Federației noastre, ce promovează destinațiile românești , proprietarul și managerii SCAT în România au acceptat invitația în România – in perioada 27-29 Mai, la Iași, la următoarea Conferință națională de aviație a AAR.
În prezent, Portul Constanța a devenit un centru nodal de interes major în circulația mărfurilor între bazinul Caucaz și Europa de Vest, ceea ce a generat creșterea consistentă a volumului deplasărilor de afaceri între Kazakhstan și România, iar oficialii și oamenii de afaceri kazahi descoperă cu uimire România, o țară care nu s-a promovat niciodată până acum în Kazakhstan, dar pe care își doresc apoi să o re viziteze ca turisti.
Consider ca este momentul să abordăm o piață de nișă și de reală oportunitate – pentru a atrage turiști si vizitatori kazahi în destinațiile de vacanță și în orașele din Romania. Oamenii de afaceri sunt, și ei, la rândul lor, turiști – dar kazahii nu știu nimic despre România și despre ce ne face pe noi unici în lume, ca țară.
Nici un proiect și nici o strategie de atragere de turiști și de promovare între două țări nu are succes și amploare, însă, fără conexiuni aeriene directe și facile”
România înregistrează un succes incredibil la Târgul de Turism din Kazakhstan în aceste zile.
Reamintim ca in Standul României sunt prezente destinațiile CONSTANTA – MAMAIA , EFORIE , dar și BORȘA, din MARAMUREȘ.
Două hoteluri reputate din zona balneară și două agenții turoperatoare sunt , de asemenea, prezente la întâlnire cu piața kazahă.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), Organizația Patronala a Turismului Balnear OPTBR si RESTO Constanța sunt de asemenea aici, pentru a susține destinațiile românești pe care le reprezintă si promovează, în aceste zile, la Târg.
Redactor – Daniel Țăndăreanu