TEMA ZILEI | Locuri de muncă disponibile, la nivel naţional, ce nu corespund cu pregătirea tinerilor. Cauzele şi soluţiile, în emisiunea de astăzi
Publicat de Doina Sirbu, 24 aprilie 2024, 06:41
Mulți angajatori din Europa, inclusiv România, raportau dificultăți în recrutarea de personal cu aptitudini potrivite. Cu toate acestea, săptămâna trecută, Agenţia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă avea aproape 43.000 de locuri de muncă disponibile. Dar degeaba avem zeci de mii de locuri de muncă la nivel național, dacă mare parte dintre ele sunt concentrate în anumite domenii care nu corespund cu educația pe care o au acei tineri.
Peste jumătate din firmele mici și mijlocii din România susțin că nu pot găsi angajații potriviți pentru locurile de muncă disponibile. Pozițiile pentru care nu se mai găsesc oamenii potriviți sunt cele tehnice, de relații cu clienții, în cercetare și dezvoltare, industria ospitalității și în tehnologia informației. Deși calificările sunt slabe sau inexistente, cererea de salarii mai mari este permanentă și în continuă creștere. Salariul mediu în economie se formează ca urmare a interacțiunii cererii cu oferta, acesta depinzând într-o mare măsură de productivitatea muncii din sectorul respectiv. Orice creștere a salariului minim, făcută fără o corelare cu productivitatea angajaților, creează probleme structurale pe piața muncii, demotivează oamenii care au competențe și generează concedieri în rândul muncitorilor mai slab calificați. Nu avem metode prin care să atragem forță de muncă calificată sau să calificăm. Poate nu sunt de ajuns metodele, dar avem finanțare, stagii de practică și intership-uri. Cu toate acestea, România se remarcă printr-un grad mic de formare profesională continuă, evidențiat de participarea scăzută a lucrătorilor la cursuri.
Discursul public rămâne la ideea că nu avem specialiști, că ei ne pleacă, dar această idee nu vine din faptul că ei nu ar exista, natural, în societate, ci din faptul că resursa lor nu este utilizată în totalitate și nu se investește îndeajuns în formarea lor profesională.
Mircea Taiss va încerca să afle care sunt cauzele şi care ar fi soluţiile de la invitaţii săi prezenţi astăzi, la “Tema Zilei”, după ştirile orei 14.00.
Redactor online: Doina Sîrbu