25 de localităţi constănţene vor avea microbuze electrice pentru transportul elevilor
Publicat de Doina Sirbu, 24 aprilie 2024, 11:55
Microbuze electrice pentru elevii din 25 de localități constănțene! Contractul de furnizare a autovehiculelor ecologice a fost semnat, astăzi, la sfârșitul ședinței Consiliului Județean Constanța. Valoarea proiectului se ridică la peste 24 de milioane de lei, fonduri din PNNR.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, spune că toate primăriile au nevoie de microbuze noi, iar cele care le primesc acum au fost selectate în funcție de anumite criterii.
“S-ar putea să nu fie suficiente, pentru că sunt mulți elevi, dar astăzi ne-am dus pe zonele care chiar sunt critice. Dacă vă duceți la Lipnița să vedeți, unde distanța între localități este cel puțin 7km, situația e critică cu transportul elevilor”, a spus preşedintele CJC, Mihai Lupu.
Vicepreședintele CJC, Petre Enciu, spune că societatea care a câștigat contractul este din Uniunea Europeană și a extins garanția oferită pentru microbuze.
“Contractantul ne va oferi o garanție care a fost extinsă de la valoarea noastră din caietul de sarcini de 3 ani, la 10 ani pentru autovehicul, garanție pentru baterie de 10 ani și autonomia acestor autovehicule, a acestor microbuze a fost crescută prin oferta câștigătorului de la 200km la 300km”, a declarat Vicepreședintele CJC, Petre Enciu.
Până la sfârșitul anului 2024, vor beneficia de aceste microbuze electrice elevii din localitățile: Deleni, Crucea, Adamclisi, Ostrov, Seimeni, Albești, Pantelimon, Lipnița, Comana, Băneasa, Gârliciu, Horia, Ciobanu, Castelu, Săcele, Cogealac, Cobadin, Ciocârlia, Limanu, Mihai Viteazu, Ion Corvin, Poarta Albă, Cogealac, Chirnogeni și Cuza Vodă. Microbuzele electrice au 16+1 locuri.
Pe de altă parte, proiectul de hotărâre privind retragerea Consiliului Județean din Asociația de Dezvoltare Durabilă a fost respins și în ședința de astăzi de aleșii județeni. Inițiatorul proiectului, șeful CJC, Mihai Lupu, nu a reușit să îi convingă pe consilieri să își schimbe votul dat săptămâna trecută. Lupu susține că Asociația de Dezvoltare Durabilă dublează activitatea Consiliului Județean, în timp ce șefa ADD, Ana Maria Vătămanu spune că demersurile asociației se derulează legal și transparent. Mihai Lupu a precizat că nu va renunța la acest proiect care să permită Consilului Județean să nu mai finanțeze Asociația de Dezvoltare Durabilă și că îl va pune din nou pe masa consilierilor, după alegeri.
Un alt proiect respins în ședința ordinară a Consiliului Județean se referă declanșarea procedurii de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al societății Drumuri Județene Constanța S.A.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cătălina Radu