23 aprilie – Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor (UNESCO)
Publicat de Doina Sirbu, 23 aprilie 2024, 09:54
În fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătoreşte Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor, la iniţiativa UNESCO, începând din 1996.
Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor are scopul de a promova cărţile şi plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc manifestări socio-culturale referitoare la lectură şi cărţi – o legătură între trecut şi viitor, o punte între generaţii şi între culturi.
Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor marchează moartea, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: englezul William Shakespeare, spaniolul Miguel de Cervantes, şi peruanul de origine spaniolă Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a numeroşi scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo, conform www.un.org.
Conferinţa generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a stabilit decretarea Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi, totodată, pentru a încuraja lectura, un fenomen aflat în scădere dramatică. Astfel, prima zi mondială a cărţii şi a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.
La această dată, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate, de obicei, expoziţii de carte, lecturi publice şi multe astfel de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura.
De asemenea, Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor cheamă la reflecţia asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărţilor. Cărţile digitale oferă noi posibilităţi de acces la cunoştinţe, având costuri reduse şi o accesare pe arii geografice mari. Cărţile tradiţionale dispun însă de o largă apreciere. Toate formele de cărţi aduc o contribuţie valoroasă educaţiei şi propagării culturii şi informaţiilor. Această diversitate este o bogăţie comună, făcând din cărţi mai mult decât un obiect fizic: instrumente ale schimbului de idei dincolo de limitele spaţiului şi timpului.
Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost avansată de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (San Jordi) şi este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele şi femeile primesc flori, iar bărbaţii – cărţi. Obiceiul oferirii cărţilor a fost practicat după 1616.
Susţinând cărţile şi drepturile de autor, UNESCO promovează creativitatea, diversitatea şi accesul egal la cunoaştere, cu activităţi în toate domeniile – de la reţeaua „Creative Cities of Literature” până la promovarea alfabetizării şi a învăţării mobile şi promovarea accesului deschis la cunoştinţele ştiinţifice şi resursele educaţionale. Cu implicarea activă a tuturor părţilor interesate: autori, editori, profesori, bibliotecari, instituţii publice şi private, ONG-uri umanitare şi mass-media şi toţi cei care se simt motivaţi să lucreze împreună în această sărbătoare mondială a cărţilor şi autorilor, Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor a devenit o platformă care reuneşte milioane de oameni din întreaga lume.
În fiecare an, UNESCO şi organizaţii internaţionale ce reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte – editori, librării şi biblioteci – selectează „Capital World Book” pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie, precizează www.consilium.europa.eu.
În urma evaluării Comitetului Consultativ pentru Capitala Mondială a Cărţii, Directorul General al UNESCO, Audrey Azoulay, a desemnat Strasbourg (Franţa) drept Capitală Mondială a Cărţii pentru 2024. UNESCO şi Comitetul Consultativ pentru Capitala Mondială a Cărţii au fost impresionate de interesul major acordat de Strasbourg cărţilor pentru a face faţă provocărilor tensiunilor sociale şi schimbărilor climatice, cu programe precum „Lectură pentru planetă”. Administraţia oraşului subliniază capacitatea cărţilor de a încuraja dezbaterea şi discuţia despre preocupările de mediu şi cunoştinţele ştiinţifice, concentrându-se pe implicarea tinerilor ca agenţi ai schimbării. Strasbourg a fost, de asemenea, apreciat pentru moştenirea sa literară şi activităţile pe care le-a organizat privind mai multe discipline artistice, de la muzică, la teatru şi ilustraţie. Oraşul are o experienţă semnificativă în organizarea de evenimente la scară largă cu privire la lumea exterioară.
Accra (Ghana) a fost Capitală Mondială a Cărţii UNESCO pentru 2023. În 2022, Guadalajara (Mexic) a fost desemnată Capitala Mondială a Cărţii, iar în 2021 a fost ales oraşul gruzin Tbilisi. Pentru 2020, a fost aleasă capitala Malaysiei, Kuala Lumpur. În 2019, Sharjah (Emiratele Arabe Unite) a fost desemnată „Capital World Book”. În 2018, „Capital World Book” a fost aleasă Atena, capitala Republicii Elene, iar în 2017 a venit rândul Conakry, capitala Guineea. De-a lungul timpului, au purtat titulatura de „Capital World Book” oraşe precum: Madrid (2001), Alexandria (2002), New Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Beirut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015) şi Wroclaw (2016).
„În vremuri incerte, mulţi apelează la cărţi ca refugiu şi sursă de vise. Într-adevăr, cărţile au capacitatea unică atât de relaxare, cât şi de educare. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne asigurăm că toată lumea are acces la cunoaştere şi reflecţie prin cărţi şi lectură”, spune directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, cu ocazia sărbătoririi acestei zile.
Cu prilejul marcării Zilei mondiale a cărţii şi a drepturilor de autor au loc şi în România lecturi publice, dezbateri şi donaţii de carte.
În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”. Începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului, notează https://abr.org.ro. La 23 iunie 2014, preşedintele României a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept Ziua Cărţii.
Sursă: AGERPRES / Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com