Şarpele Glykon, una dintre cele mai admirate piese în cadrul expoziţiei „Dacia. Ultima frontieră a Romanității” de la Roma

Publicat de Doina Sirbu, 22 aprilie 2024, 09:32 / actualizat: 22 aprilie 2024, 10:40
Din cele peste o mie de lucrări expuse la Roma, în cadrul expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”, una dintre cele mai admirate a fost cea a șarpelui cu cap de om, asociată cultului Glicone.
Piesa dobrogeană, Şarpele Glykon, unică în lume, face parte din tezaurul descoperit la Tomis, în Constanța, în anul 1962, cu ocazia unor lucrări civile efectuate în zona fostei Gări a orașului.
Șarpele Glykon a fost găsit împreună cu alte 24 de piese impozante din marmură. Venerat și invocat drept vindecător și protector împotriva bolilor, acest zeu a apărut la mijlocul secolului al II-lea d.Hr., în Asia Mică și a devenit apoi popular în alte părți ale Imperiului. Aspectul său magnetic i-a fermecat pe mulți vizitatori, se arată pe pagina de socializare a Ambasadei României în Italia.
Expoziția „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, găzduită de Muzeul Național Roman, Băile Dioclesiene, din Roma, s-a închis duminică, 21 aprilie, urmând ca Șarpele Glykon să se întoarcă acasă, în luna mai, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: facebook Ambasada României în Italia