TULCEA: Proprietarii de pensiuni din Deltă vor soluții pentru a le oferi turiştilor preparate din peşte proaspăt, capturat în rezervaţie

Publicat de Adina Sîrbu, 18 aprilie 2024, 07:16
Proprietarii de pensiuni din Delta Dunării le-au cerut, miercuri, autorităţilor tulcene soluţii legale pentru a le oferi turiştilor preparate din peşte proaspăt capturat în rezervaţie, în condiţiile în care legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor le interzice să schimbe starea produsului din proaspăt în congelat.
În actualul context, spun operatorii economici din Deltă, turiștilor li se va pune pe mas[ doar pește congelat achiziționat din state precum Egipt și aproape deloc pește capturat din Dunăre.
Discuțiile au avut loc în cadrul unui eveniment organizat de Prefectura Tulcea pe teme de turism, la care au participat aproximativ 30 de agenţi economici.
Preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului, Daniel Iluşcă, a explicat că peştele proaspăt poate fi folosit maximum trei zile de la achiziţie, deşi toţi proprietarii de unităţi de cazare deţin sisteme frigorifice certificate de Comisia Europeană, dar nu le pot folosi legal pentru conservarea peştelui.
„Peştele congelat în aparate autorizate e ca şi proaspăt. Cred că asta este cea mai mare problemă pe care o au toate unităţile din Deltă. Altfel, cumpărăm peşte congelat care are termen de valabilitate şase luni, dar prea puţin din Deltă”, a mai spus Daniel Iluşcă.
În replică, Dumitru Colaxîz, comisarul şef adjunct al filialei teritoriale a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, a spus că este foarte important ca procedura de congelare a peştelui să fie legală.
„Strict legal, dacă acel peşte a fost achiziţionat în stare proaspătă, având trei zile valabilitate, nu mai ai voie să schimbi starea tehnică şi să-i prelungeşti valabilitatea. Dar dacă există o procedură, poate fi congelat şi etichetat ”.
De asemenea, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, Mitică Tuchilă, a precizat că e necesar ca sistemul de frig folosit în congelarea peştelui proaspăt să fie autorizat sanitar-veterinar.
La ședinţa organizată de Prefectura judeţului Tulcea, operatorii din turism s-au arătat nemulţumiţi şi din cauză că în unele localităţi nu există trasee turistice, în alte localităţi se organizează petreceri private care deranjează ordinea publică, ei reclamând şi alte probleme cum ar fi turismul făcut de persoane neautorizate şi lipsa unor compensaţii pentru proprietarii de pensiuni afectaţi de războiul din Ucraina.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Unsplash