VIDEO | Ziua Presei la „Sea Shield 24”: exercițiile prezentate jurnaliștilor au inclus neutralizarea unei mine din Marea Neagră

Publicat de Adina Sîrbu, 16 aprilie 2024, 20:37
Forțele Navale Române a organizat, marți, 16 aprilie, Ziua Presei la exercițiul multinațional „Sea Shield 24”. Jurnaliștii au fost ambarcați la bordul vânătorului de mine M-270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” și la bordul unui remorcher maritim, pentru transferul la Fregata „Regele Ferdinand”, de la bordul căreia au asistat la executarea activităților.
Exerciţiile realizate de militarii FNR de Ziua Presei au inclus şi identificarea şi neutralizarea unui imitator de mină, această secvenţă fiind realizată de militarii scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal). Pentru antrenamentul militarilor de pe vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, sunt folosite mine inactive din Al Doilea Război Mondial, care se mai află pe fundul Mării Negre.
Secvențele la care au asistat jurnaliștii sunt prezentate de comandor George Victor Durea, șef de stat major la Comandamentul Flotei:
Ați avut cu ocazia să fiți martorii descoperirii și neutralizării unei mine aflate în derivă în apele Mării Negre, din responsabilitatea Forțelor Navale Române. Ați avut, de asemenea, ocazia să vedeți interacțiunea dintre navele Forțelor Navale Române și nave ale Forțelor Navale Bulgare, pentru că, în acest context internațional al exercițiului, avem alături de noi, pe lângă nave străine, inclusiv aeronave pe care astăzi nu le-ați văzut. În schimb, navele au fost sub atacul a două aeronave IAR 99 Șoim, care au simulat atacuri ale aviației sau atacuri cu rachete asupra navelor din gruparea care acționează pe mare.
Comandantul Fregatei „Regele Ferdinand”, comandor Florian Tudorașcu, ne-a mărturisit care a fost cea mai mare provocare de la preluarea navei:
De când am preluat comanda Fregatei „Regele Ferdinand”, intenția mea este să întăresc această relație între navă și echipaj și, bineînțeles, concomitent, ca rezultat dorit de mine este cooperarea între parteneri, între forțele naționale, cât și cele de coaliție. Este o provocare într-adevăr!
Care este cea mai grea parte dintr-un exercițiu de tip „Sea Shield” ne spune comandantul secund al Fregatei „Regele Ferdinand”, Lavinia Măxineanu:
Din punctul meu de vedere, cea mai grea parte este cea de planificare a forțelor, care se desfășoară la cheu, dar, în aceeași măsură, și partea de pe mare, vedeți foarte bine cum au fost și condițiile meteo astăzi – ne poate aduce în situația de a modifica planul și de a ne adapta la condițiile din teren.
Până pe 21 aprilie, peste 2.200 de militari, dintre care aproape 400 de militari străini, cu 135 de mijloace tehnice se antrenează în cadru întrunit, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale din Marea Neagră, pe Dunăre și în Deltă.
Scenariul exercițiului vizează atingerea obiectivelor de planificare și conducere a acțiunilor de luptă, de combatere a acțiunilor ilegale pe mare și fluviu, de control al traficului maritim și fluvial și de căutare și salvare pe mare, în conformitate cu standardele NATO și în contextul amenințărilor actuale de securitate din regiune.
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu