CONSTANȚA: Delfinariul, unde luna trecută a venit pe lume puiul de delfin Baby, rămâne închis pentru public până pe 30 aprilie
Publicat de Adina Sîrbu, 14 aprilie 2024, 12:09
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța a anunțat că Secția Delfinariu va fi închisă până la finele lunii aprilie. Decizia de prelungire a perioadei de suspendare a reprezentațiilor a fost luată pe 9 aprilie și va fi menținută până la 30.04.2024. La deschidere, însă, constănțenii și turiștii îl vor putea admira pe Baby, puiul de delfin venit pe lume în ziua de 8 martie.
La aproape o lună și jumătate de la naștere, Baby are nevoie de liniște și este monitorizat permanent de personalul de specialitate de la Delfinariu.
Într-o filmare postată zilele trecute pe pagina de Facebook a Delfinariului Constanța, micuțul pare să se simtă bine în compania celor 6 delfini adulți și învață deja să facă mici salturi:
Baby a venit pe lume pe data de 8 Martie. Cea care i-a dat naștere este Chen Chen, iar tatăl este Vetterok, unul dintre cei 4 delfini aduși de la Complexul ucrainean Harkov, imediat după invazia Rusiei în Ucraina.
Nașterea micuțului mamifer a fost o surpriză și o bucurie pentru toată lumea.
Pentru angajații Delfinariului a fost o totală surpriză, întrucât nimeni nu și-a dat seama că Chen Chen va aduce pe lume un pui. În același timp, evenimentul a fost o premieră nu doar pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, ci și pentru Romînia, fiind primul pui de delfin născut viu în captivitate, după cum a declarat directorul secției Delfinariu, Curlișcă Angelica:
Până în data de 8 martie, de dimineață, nimeni n-a știut că Chen Chen ne va face o surpriză cu ochișori, cum se spune, și cu codiță care înoată frumos. A fost o dublă sărbătoare, sărbătoarea femeii și, bineînțeles, prezența unui pui în bazin. Nu mă așteptam la Chen Chen, care este o fire foarte voluntară și de obicei nu este atât de mămoasă, să fie atât de de precisă în mișcări și în a proteja puiul.
Delfinariul este închis pentru public încă de la începutul lui martie și va rămâne așa cel puțin până la 30 aprilie, timp în care echipa de specialiști se asigură că puiul de delfin primește toată îngrijirea necesară pentru o dezvoltare sănătoasă.
Îngrijirea puiului de delfin este un proces complex, ce presupune monitorizare permanentă din partea antrenorilor și medicilor veterinari. De asemenea, puiul de delfin este dependent de mama sa pentru o perioadă semnificativă după naștere, astfel că, în primele luni, se bazează pe ea pentru hrană și deprinderea abilităților de înot și orientare în mediul acvatic, iar mama trebuie să se hrănească bine pentru a produce lapte suficient pentru pui. Reducerea stresului este un alt aspect important, atât pentru mamă cât și pentru pui, prin limitarea interacțiunilor cu persoane străine și suspendarea reprezentațiilor, iar ceilalți delfini ai grupului trebuie monitorizați pentru ca îngrijitorii să se asigure că se comportă adecvat cu micuțul mamifer.
Recent, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Ionuț Nache, a spus că după sosirea pe lume a puiului de delfin sunt mai necesare ca oricând lucrările de extindere a Delfinariului, oprite din cauza unui conflict între Consiliul Județean Constanța și firma care câștigase licitația pentru acest proiect, dar și un bazin nou:
Știu că au fost scoase din nou la licitație. Acum avem nevoie mai mult ca oricând de această extindere, pentru că ne prinde bine pentru mamă și pui, să fie cât mai liniștiți.
Sursă și video: Delfinariul Constanța/ Foto: Delfinariu, CJC/ Redactor: Adina Sîrbu