TULCEA: Un silvicultor din Cerna vrea să împădurească 2,5 hectare de teren agricol, din bani europeni
Publicat de Adina Sîrbu, 13 aprilie 2024, 16:44
Un tulcean din comuna Cerna a început demersurile pentru împădurirea unui teren agricol deţinut în apropierea satului, de programul de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) urmând să beneficieze inclusiv agricultorii din vecinătatea terenului.
Marius Gabriel Mocanu, în vârstă de 37 de ani, de profesie inginer silvic, a decis să împădurească 2,5 hectare de teren agricol pe care-l deţine în apropierea satului şi a depus cerere de finanţare prin PNRR.
„Cred că sunt singurul din comuna Cerna care face o asemenea încercare. Sper să şi semnez contractul. Consider că fondul forestier poate aduce foarte multe beneficii atât mie, cât şi celor din jurul meu care fac agricultură, prin crearea de perdele de protecţie”, a declarat pentru AGERPRES Mariud Gabriel Mocanu.
Pe cele 2,5 hectare de teren agricol şi-a propus să planteze stejar şi foioase, conform analizei de teren făcute deja.
„În zona în care este terenul agricol ce va fi împădurit nu mai există păduri şi nici perdele de protecţie. Ceea ce vreau să fac va ajuta şi vecinul agricultor, pentru că atunci când vântul va sufla nu va mai usca atât de repede terenul. Zona noastră e aridă, iar agricultura suferă. Clima s-a schimbat iar productivitatea în agricultură este foarte mică”, a mai spus Mocanu.
PNRR oferă 325 de milioane de euro pentru împădurirea a 27.000 de hectare la nivel naţional, cererile de finanţare putând fi depuse până pe data de 23 ianuarie 2026.
Potrivit site-ului primaimpadurire.ro, pentru o plantaţie de stejar se alocă un sprijin financiar de 19.647 euro pe hectar, din care 6.379 euro pentru înfiinţare, iar pentru întreţinere se acordă anual, timp de până la 6 ani, câte o sumă. În plus, terenurile împădurite cu fonduri PNRR vor primi o primă de 456 de euro pe an, timp de 20 de ani pentru sechestrarea forestieră a dioxidului de carbon.
De asemenea, terenurile declarate în ultimele 12 luni la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură beneficiază şi de o compensaţie pentru pierderea de venit agricol de 190 euro pe hectar pe an, timp de 12 ani.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay