8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor, marcată în Tulcea
Publicat de Adina Sîrbu, 8 aprilie 2024, 13:29
Numărul copiilor de etnie rromă care absolvă cursurile unei facultăţi a crescut semnificativ în ultimii 18 ani, arată datele făcute publice luni de filiala teritorială a Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa care marchează Ziua Internaţională a Romilor.
Evenimentele organizate cu acest prilej au început cu o masă rotundă pe tema educaţiei în comunităţile tradiţionale de rromi din judeţ, în timpul căreia președintele filialei teritoriale a Asociaţiei, Niculina Iosif, a amintit situaţia educaţională a rromilor de acum 18 ani.
„În 2006, când a început campania de informare în toate liceele, am plecat cu o dezamăgire mare de acolo. Îmi amintesc că doar două fete am văzut în clasele terminale. Ele au urmat apoi şi facultatea pe locurile rromilor. De atunci, ne-am ambiţionat şi, an de an, am informat elevii din clasele a VIII-a, pentru că la a XII-a nu aveam elevi, şi am ajuns în anul 2023, unde avem copii rromi în Poliţie, Armată, medici, avocaţi, copii care ne fac cinste”, a afirmat preşedintele Asociației, Niculina Iosif.
Printre exemplele de urmat se numără şi Bianca Corcodel, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Arhitectură Navală din Galaţi.
„Cel mai mare ajutor din partea comunităţii l-au reprezentat recomandările pentru intrarea în facultate şi obţinerea unei burse de studiu pentru studenţii de etnie rromă”, a afirmat Bianca Corcodel.
În ceea ce priveşte abandonul şcolar înregistrat în judeţ, inspectorul şcolar pentru minoritatea rromă din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea, Gabriel Stoica, a declarat că fenomenul mai este prezent inclusiv în comunităţile de rromi din oraşele Babadag, Isaccea, Măcin şi din municipiul Tulcea, situația fiind monitorizată de ISJ.
„La Şcoala gimnazială Constantin Brâncoveanu din Babadag, ISJ a monitorizat situaţia abandonului şcolar. Am descoperit 222 de copii care fie erau în risc de abandon şcolar, fie au abandonat şcoala, pentru că părinţii nu i-au mai lăsat. Dintre aceştia, 68 au fost salvaţi, 71 au depăşit vârsta şcolară cu trei ani şi încercăm să-i introducem în învăţământul cu frecvenţă redusă, iar diferenţa sunt copii sub observarea noastră, pentru că vin sporadic la şcoală”, a precizat Gabriel Stoica.
La masa rotundă găzduită de ISJ, au participat, autorităţi locale şi judeţene, iar online, deputatul minorităţii rrome Cătălin Manea şi subsecretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Marian Daragiu.
De asemenea, inspectorul general al ISJ, Viorica Pavel, a amintit că, în urmă cu 50 de ani, la Londra, se desfăşura primul Congres internaţional al rromilor, în cadrul căruia au fost adoptate steagul şi imnul internaţional al rromilor.
„După 30 de ani de tranziţie către o societate democratică, putem trage linie şi să recapitulăm, România a fost primul stat european care a introdus măsuri afirmative în educaţie pentru accesul rromilor în învăţământul liceal şi universitar şi, totodată, primul stat care a adoptat o strategie guvernamentală pentru îmbunătăţirea situaţiei rromilor. Ocupaţii precum mediatorul pentru şcolarizarea rromilor, profesorul de limba romani, inspectorul pentru problemele educaţionale ale rromilor, reprezintă măsuri de politică publică ale statului român pentru o mai bună incluziune a rromilor în societatea noastră”, a afirmat inspectorul general al ISJ Tulcea.
Evenimentele prilejuite de Ziua internaţională a rromilor vor continua, de la ora 18.00, în centrul oraşului Tulcea, cu un spectacol artistic.
***
8 aprilie este Ziua Internaţională a Romilor, marcată din anul 1990, la decizia celui de al patrulea Congres Mondial al Romilor desfăşurat în Polonia.
Tot la primul Congres al Romilor din 1971, a fost reconfirmat şi steagul internaţional al romilor. Jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, denumita chakra, simbolizând soarta şi succesiunea vieţilor, dar şi nomadismul.
În 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca “Sărbatoarea etniei romilor din România”.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay