Ziua Mondială a Sănătății | OMS: Sănătatea este un drept al tuturor, nu un privilegiu doar pentru unii

Publicat de Adina Sîrbu, 7 aprilie 2024, 15:51
Anual, pe 7 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. Tema aleasă de OMS pentru Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este „Sănătatea mea, dreptul meu”.
140 de ţări de pe glob au inclus între drepturile constituţionale naţionale și dreptul la sănătate, însă pentru miliarde de oameni acest lucru nu este valabil, atrage atenţia OMS, de Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată azi.
Sănătatea este un drept al tuturor, nu un privilegiu doar pentru unii, subliniază Organizaţia, amintind în mesajele sale că acest drept acoperă o largă paletă de aspecte: de la acces la apă potabilă, la muncă decentă şi mediu curat, fără violenţă şi discriminare, la dreptul la consimţământ informat, control asupra propriului corp și acces la servicii medicale de calitate.
Colegiul Medicilor Bucureşti a lansat cu prilejul acestei zile un set de 10 principii pentru eficientizarea unor părţi ale sistemului de sănătate care include, între altele, nevoia de persoane competente la conducerea instituţiilor ce privesc funcţionarea sistemului de sănătate, predictibilitate în decizii, infrastructură adecvată, respect pentru medici și pentru pacienţi şi dezvoltarea comunicării dintre aceştia.
Prevenţia rămâne cea mai bună strategie în lupta împotriva bolilor, iar educaţia în domeniul sănătăţii este cheia pentru o viaţă lungă şi sănătoasă, a afirmat, duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii.
„Trebuie să reflectăm la modul în care acţionăm, pentru ca valoarea cea mai de preţ, sănătatea proprie şi a celor dragi, să fie apărată şi îmbunătăţită! (…) Îndemn pe fiecare să-şi asume un rol activ în îngrijirea propriei sănătăţi şi să o promoveze prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Prevenţia rămâne cea mai bună strategie în lupta împotriva bolilor, iar educaţia în domeniul sănătăţii este cheia pentru o viaţă lungă şi sănătoasă”, a scris ministrul pe Facebook.
Recent, el a atras atenția asupra altui aspect esențial în prevenirea a numeroase îmbolnăviri și decese – vaccinarea.
„Acoperirea vaccinală în România, la toate tipurile de vaccin, a scăzut în ultimii zece ani de la 90% la mai puţin de 80%. La rujeolă, la prima doză avem în jur de 80-82%, la doza a doua – 68%. Avem foarte multe cazuri de rujeolă, avem deja 12 decese înregistrate, care erau perfect evitabile dacă lumea se vaccina”, a afirmat ministrul.
Surse: AGERPRES, RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay