CONSTANȚA: Bătrâni ținuți în condiții improprii. Nereguli grave la un azil pentru vârstnici
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 aprilie 2024, 13:34 / actualizat: 3 aprilie 2024, 15:59
După episodul „căminelor groazei”, autoritățile continuă să descopere nereguli grave la azilele pentru vârstnici.
Astfel de abateri au fost identificate la Căminul „Cuviosul Ioan” din municipiul Constanța, unde reprezentanții ISU Dobrogea și inspectorii AJPIS au constatat că bătrânii sunt ținuți în condiții improprii.
Primul semnal de alarmă a fost tras în toamna anului trecut, când AJPIS a descoperit că un bătrân era cazat la subsol, într-un spațiu nesigur în caz de incendiu. Reprezentanții căminului nu doar că nu au rezolvat problema, dar au trimis în același spațiu mai mulți beneficiari.
Directorul AJPIS Constanța, Laura Constandin:
Centrul ne-a transmis că a îndeplinit toate măsurile, însă surpriza a fost acum, pe data de 16 martie, când inspectorii nu doar că au descoperit că măsura nu a fost îndeplinită, așa cum au susținut cei de la centru, ci, în plus, au găsit încă trei în aceeași cameră, situată la subsol. Nu este un spațiu propriu pentru cazarea unor persoane vârstnice și, în plus, și inspectorii de la ISU Dobrogea au fost acolo în control și au menționat același lucru în cuprinsul procesului-verbal pe care l-au întocmit. Este absolut interzisă cazarea unor persoane vârstnice sau nevârstnice persoane în subsolul sau demisolul unei clădiri.
Totodată, s-a constatat că unitatea era supraaglomerată, iar bătrânii nu erau îngrijiți și hrăniți corespunzător. În aceste condiții, angajații căminului le aduceau mâncare de acasă bătrânilor, din milă:
Capacitatea centrului acolo, așa cum a fost autorizată de către Direcția de Sănătate Publică, este de 13 persoane. Inspectorii au găsit 17 persoane acolo și înregistrați, de fapt, ca fiind beneficiari ai Centrului – 20. Au fost găsite nereguli în ceea ce privește alimentația persoanelor vârstnice, asigurarea cu personal la nivelul standardului aplicabil în funcție de gradul de dependență și de codependență al beneficiarilor, probleme în ceea ce privește asigurarea hranei gătite, adică personal insuficient la bucătărie, masa caldă nu conținea nici porțiile așa cum ar fi trebuit să fie, așa cum erau menționate pe meniu, nu erau nici cele două tipuri de gustări care sunt prevăzute de legislație a fi acordate bătrânilor, iar cele două sesizări primite de la persoane fizice menționau inclusiv faptul că personalul de acolo, din milă, aducea alimente și gustări bătrânilor. Din punctul de vedere al igienei nu s-a pus problema, într-adevăr, acolo, dar neregulile găsite au condus la concluzia că viața beneficiarilor nu este în siguranță și într-un centru care să funcționeze legal acolo.
În aceste condiții, AJPIS Constanța a propus retragerea licenței, care are ca efect încetarea activității, însă măsura a fost contestată, astfel încât centrul funcționează în continuare.
Reprezentanții căminului au respins acuzațiile și au declarat că sunt dispuși la transparență maximă, față de presă și opinia publică. Aceștia au precizat că meniul este autorizat de un nutriționist, dar nu au răspuns la celelalte probleme semnalate de autorități.
La rândul său, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat că a avut o discuție cu directorul AJPIS, căruia i-a sugerat să acționeze preventiv și să identifice spații în care pot fi relocate, dacă este nevoie, persoanele cazate în respectivul așezământ.
Redactor – Bogdan Comșa / redactor online – Daniel Țăndăreanu