TULCEA: Începe prohibiția pescuitului la scrumbie pe Dunăre
Publicat de Adina Sîrbu, 31 martie 2024, 09:49
Astăzi, 31 martie, începe prohibiția pescuitului la scrumbie în Delta Dunării, iar săptămâna viitoare, capturarea scrumbiei va fi oprită pe un sector al Dunării din județul Constanța.
La data de 9 aprilie, începe prohibiţia generală a pescuitului în România, conform Ordinului nr. 561/2023/11/2024 aprobat de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului, activitatea comercială şi recreativă urmând să fie reluată în bazinele naturale pe data de 8 iunie, cu unele excepții. Perioada de prohibiţie a pescuitului se stabileşte în funcţie de perioada de reproducere a resursei acvatice, aşa încât aceasta să fie protejată.
Prohibiţia pescuitului în scop comercial, familial şi recreativ al scrumbiei pe Dunăre începe duminică, 31 martie, în Delta Dunării, şi se va încheia pe 9 aprilie, atunci când în România începe şi prohibiţia generală. În perioada 5 – 19 aprilie, pe Dunăre, între Ceatal Chilia şi Vadul Oii, din judeţul Constanţa, va fi, de asemenea, interzisă capturarea acestei specii.
Potrivit ARBDD, ordinul de prohibiție nr. 561/2023/11/2024 prevede instituirea prohibiției pescuitului în scop comercial, familial și recreativ al scrumbiei de Dunăre, pe sectoare, după cum urmează:
- pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 31 martie – 09 aprilie 2024 inclusiv;
- pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, pe o durată de 15 de zile, în perioada 5 aprilie – 19 aprilie 2024, inclusiv;
- pescuitul scrumbiei este interzis tot anul în fața gurilor de vărsare a Dunării în mare, pe o adâncime de 5 km în largul mării și pe un coridor lat de 2 km socotit câte 1 km de o parte și de alta a axului brațelor Sfântu Gheorghe și Sulina, în fața brațului Chilia lățimea coridorului interzis este de 1 km spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române.
În perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei, folosind maximum 2 setci, în perioada 24 aprilie – 3 mai 2024 inclusiv, iar activitatea de pescuit sezonier la scrumbie 2024 se va desfăşura cu respectarea legislaţiei specifice de protecţia mediului în vigoare și a următoarelor condiţii prevăzute de ARBDD:
– permisele de pescuit sezonier la scrumbie sunt valabile până la sfârșitul perioadei de prohibiție, inclusiv 07.06.2024;
– accesul la resursele acvatice vii din ariile naturale protejate, în vederea practicării pescuitului în scop comercial, se atribuie în mod direct pescarilor comerciali persoane fizice sau celor organizaţi în asociaţii profesionale de profil din unitatea administrativ-teritorială;
– atribuirea dreptului de pescuit se face în baza licenţelor, permiselor şi a autorizaţiilor emise de autorităţile competente stabilite prin legislaţia naţională în vigoare.
– la pescuitul sezonier la scrumbie au dreptul numai pescarii comerciali autorizați, fără însoțitor/ajutor de barcă pe timpul desfășurării activității de pescuit.
– la sfârşitul perioadei de pescuit la scrumbie, pescarii vor elibera zonele de pescuit şi punctele de acostare amplasate în zonele braţului Sfântu Gheorghe, brațul Chilia şi vor igieniza zona amenajată din cadrul punctului de acostare.
– cu 48 de ore înainte de a părăsi zona de pescuit şi punctele de acostare, se va notifica ARBDD Tulcea în scris şi se va solicita prezenţa agentului ecolog în zonă.
– caracteristicile tehnice ale uneltelor de pescuit folosite în perioada de valabilitate a prezentului permis, respectiv ale setcilor simple pentru scrumbie și ale setcilor compuse pentru scrumbie sunt în conformitate cu Ordinul 1369/2018, având latura minimă a ochiului de plasă cu dimensiunile a=30mm, 2a=60mm.
Scrumbia este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul industrial în arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi una din puţinele specii migratoare din Dunăre. Ea se capturează în cantităţi mici în Marea Neagră, ponderea deţinând-o pescuitul în Dunăre care se desfăşoară în timpul migraţiei, cu stabilirea unor intervale de prohibiţie.
Specia este una dintre cele mai apreciate pentru gustul său. În pofida musculaturii dorsale cu oase mărunte, carnea are un gust deosebit de fin şi un procent ridicat de grăsimi. Se mănâncă în stare proaspătă, prăjită, saramură sau grătar, cât şi sărată şi afumată, marinată şi, mai rar, în ulei.
Potrivit lucrării „Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, al cercetătorului Vasile Oţel, specia este protejată şi se află pe Lista roşie a Rezervaţiei. De-a lungul timpului, capturile din această specie înregistrate în Deltă au scăzut de la peste 2.500 de tone, maximumul raportat oficial în anul 1975, la 23 de tone, în anul 1999, nivelul minim raportat în perioada 1960-2004.
Surse: AGERPRES, ARBDD/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă