Primele 8 zboruri din spaţiul Schengen sosesc duminică, imediat după miezul nopții, pe Aeroportul „Henri Coandă”
Publicat de Adina Sîrbu, 29 martie 2024, 16:28
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică, în intervalul orar 00.05 – 01.00 ora locală, pe Aeroportul „Henri Coandă” din Capitală vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva, informează Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.
Începând din 31 martie 2024, odată cu intrarea parțială a României în Schengen, vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim.
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat că, începând cu ziua de duminică, pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară.
De la acea dată, controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră) se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH (cu excepția Cipru și Irlanda) fără a fi supuse controalelor de frontieră.
Practic, la frontiera aeriană, zborurile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen (Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein) vor fi similare unui zbor intern.
De la data de 31 martie 2024, vor fi supuşi controlului de frontieră doar pasagerii care călătoresc spre/dinspre un aeroport dintr-o ţară aflată în afara spaţiului Schengen, adică mai puţin de 30% din totalul pasagerilor care tranzitează aeroportul Henri Coandă, menţionează CNAB.
Poliţiştii de frontieră se vor afla în continuare în aeroporturi şi vor face verificări privind persoanele în legătură cu care au suspiciuni rezonabile.
De asemenea, în cazul minorilor, deşi şi aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră, însă însoţitorii acestora vor trebui să prezinte aceleaşi documente ca şi până în prezent, în caz contrar nu li se va permite ieşirea din ţară.
Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta fiind consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul. Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism.
Iată și ce documente sunt necesare pentru a le avea la ei însoţitorii, la ieşirea din ţară cu minori.
Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.
Pe de altă parte, pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.
Sursă: AGERPRES, BFM/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay