FOTO | „Praguri”, expoziția care ne cheamă acasă, în inima Dobrogei
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 martie 2024, 14:03
O nouă expoziție de fotografie, ce ne invită să explorăm locurile misterioase ale Dobrogei și să cunoaștem chipuri de copii și oameni harnici, cu mâini asprite de muncă, s-a deschis la Constanța.
Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” găzduiește, până pe 14 aprilie, expoziția „Praguri” a artistei cu rădăcini dobrogene, Iris Maria Tușa. Fotografiile expuse pentru întâia oară publicului constănțean explorează ideea de locuri ale copilăriei, adânc întipărite în memoria afectivă a artistei.
Expoziția „Praguri” este o invitație pentru fiecare dintre noi de a ne aminti de copilărie, de a descoperi ulițele prăfuite ale satelor și de a ne minuna de zâmbetul copiilor ce aleargă vara în tălpile goale și care știu să se bucure de puținul pe care îl au în casă.
Copilăria este bogăția lor cea adevărată, iar artista Iris Maria Tușa ne invită să-i cunoaștem, să le trecem pragul casei și să învățăm despre simplitate.
Expoziția „Praguri” este o reîntoarcere la copilărie, la locurile în care am copilărit și la satele care au rămas așa, neclintite în timp. Am început să fotografiez în Dobrogea în 2016 și încă fotografiez aici. Multe dintre fotografii sunt făcute, însă, în ultimii doi ani.
Este sentimentul de apartenență. Am copilărit aici și mereu drumurile m-au adus înapoi la locurile în care am copilărit și deși, bineînțeles, există multe locuri interesante, de acesta mă simt în continuare cea mai atrasă și de aceea am făcut proiectul fotografic despre Dobrogea, despre locurile copilăriei.
Printre curatorii expoziției „Praguri” se numără și artistul vizual Anca Coller, lector în cadrul Departamentului de Grafică al UNARTE:
Cred că s-a regăsit, de fapt, în toate aceste copile, să spunem, ale satelor dobrogene. Și e ca și cum ne arată lumea ei prin intermediul lor. De altfel, e o expoziție despre „înăuntru” și „afară”, de asta mi s-a părut și foarte bună ideea ei de a crea spațiul „casă”. Este mimat, de fapt, „interiorul”, pentru că tot dialogul se poartă aici, între ce interiorizăm și cum arată exteriorul, conexiunea asta cu exteriorul, prin intermediul lucrurilor cele mai intime care sunt legate de copilărie, familie și felul în care creștem, de ce suntem înconjurați.
Iris Maria Tușa este în prezent masterand în fotografie la Universitatea „Falmouth” din Marea Britanie, având ca profesor îndrumător pentru proiectul „Praguri” pe Wendy McMurdo, specializată în fotografie și digital media.
Prima expoziție personală a artistei Iris Maria Tușa, numită „Praguri”, va rămâne deschisă la Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” din Constanța până pe 14 aprilie.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu