Fermierii constănțeni nu umblă cu „puii vopsiți”!
Publicat de Adina Sîrbu, 29 martie 2024, 16:11
Un val de reacții a apărut după ce fostul șef ANPC, Horia Constantinescu, a adus în atenția publică puii îngălbeniți în mod artificial, pentru a părea mai buni și a semăna cu cei de țară.
Responsabilii sanitar-veterinari spun că se fac verificări și dau asigurări că toată carnea de pui de pe piață este sigură pentru consum.
Ticu Danciu, proprietarul unei ferme avicole din localitatea constănțeană Galeșu, spune că este prima dată când aude despre pui vopsiți, dar admite că este posibil, ca prin intermediul furajelor, aceștia să devină mai colorați:
În privința îngălbenitului altfel decât prin vopsire, știm, într-adevăr, că există în industrie posibilitatea de a se introduce în furajele cu care se alimentează puii coloranți, care pot fi sintetici sau naturali și care pot să schimbe culoarea pigmentului pielii. Probabil că acei coloranți sunt alimentari, inclusiv cei sintetici, iar cei naturali sunt obținuți din niște plante.
Alt subiect controversat de-a lungul timpului a fost legat de injectarea puilor cu hormoni de creștere, dar și cu apă cu sare. Fermierul constănțean spune că în agricultura românească nu se folosesc astfel de practici:
Din cunoștințele mele, în toată agricultura românească nu se folosește așa ceva. Acești hormoni de creștere se foloseau undeva în Statele Unite la hrănirea vitelor de carne, dar în niciun caz, în România, în hrana puilor, și nici n-am auzit idei în domeniul nostru de a se folosi așa ceva. Este adevărat că în industrie sunt instalații care se pot folosi pentru injectare. Acum, eu sunt crescător, iar din cunoștințele mele, la nivelul cărnii de pui, nu se folosesc și nici n-am suspiciuni în privința asta, că s-ar folosi, iar puiul ăla pe care îl cumpărăm de la galantar că ar fi injectat cu apă cu sare.
Redactori: Laurențiu Despina, Florentina Stan/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ANPC