CONSTANȚA: Peste 70 cazuri de violenţă raportate, luna trecută, în 20 de şcoli din judeţ
Publicat de Adina Sîrbu, 29 martie 2024, 16:57
Peste 70 cazuri de violenţă în unităţi de învăţământ preuniversitar constănţene au fost raportate, luna trecută, de 20 de şcoli, majoritatea fiind loviri uşoare, dar şi 13 cazuri de bullying, a informat, vineri, Prefectura Constanţa, în urma unei şedinţe de lucru cu participarea reprezentanţilor diverselor instituţii.
Cazurile de violenţă raportate în februarie de 20 de unităţi de învăţământ sunt: instigare la violenţă – 2 cazuri; violenţe fizice uşoare, fără arme (lovire) – 42 cazuri; vătămare corporală gravă – 1 caz; introducere sau port de armă albă în spaţiul şcolar – 1 caz; furt şi tentativă de furt – 1 caz; distrugerea bunurilor unei persoane – 1 caz; distrugerea bunurilor şcolii – 3 cazuri; consum de alcool – 7 cazuri; 13 cazuri de bullying: insulte grave repetate – 6 cazuri, ameninţări repetate – 2 cazuri, alte tipuri de bullying – 5 cazuri.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a mai informat, în cadrul aceleiaşi şedinţe, că în februarie au fost identificaţi 2.510 elevi cu părinţi plecaţi în străinătate.
În perioada menţionată a fost organizat workshop-ul cu tema SAVE (Sănătate, Atitudine, Voluntariat, Educaţie) prin care 53 de cadre didactice, reprezentanţi ai comisiilor de violenţă din şcoli, şi-au însuşit cunoştinţe referitoare la managementul cazurilor de violenţă şi a altor situaţii corelate.
La şedinţa de lucru au participat membrii echipei interinstituţionale privind monitorizarea în judeţ implementării măsurilor prevăzute în Planul Teritorial Cadru de Acţiune pentru siguranţa şcolară. Au fost prezentate situaţiile aferente lunii februarie, inclusiv modul în care au fost asigurate protecţia unităţilor de învăţământ şi implementarea programelor sau proiectelor de prevenire a violenţei în mediul şcolar.
Este îmbucurător să observăm că unităţile şcolare înţeleg importanţa raportării cazurilor de violenţă şi aplicării procedurilor existente, nu dintr-un exces birocratic, ci pentru a preveni recidiva şi pentru a oferi un mediu sigur copiilor. Din păcate, un element comun al tuturor cazurilor de violenţă, discutate astăzi în comisie, îl reprezintă părinţii, indiferent de contextul familial. Şcoala, împreună cu structurile MAI şi alte entităţi publice, va continua eforturile pentru a asigura protecţia şi buna-creştere a copiilor afectaţi, a declarat prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Prefectura Constanța