Valentin Marian, secretarul general al Asociației Crescătorilor de Ovine din România: “Piața mielului este formată de piața externă”
Publicat de Doina Sirbu, 27 martie 2024, 13:32
Preparată în diferite rețete, carnea de miel este un produs care se află pe mesele majorității românilor în zilele de Paște. Chiar dacă efectivele de oi s-au redus în ultimul an, scăderea nu este semnificativă, iar carnea de miel va satisface și în perioada următoare cerințele consumatorilor, dau asigurări producătorii.
Despre subiect a vorbit Valentin Marian, secretarul general al Asociației Crescătorilor de Ovine din România.
Domnule Valentin Marian, se apropie Paștele catolic, urmează apoi Paștele creștinilor ortodocşi. Cum se prezintă piața din punct de vedere al efectivelor de miei ce pot fi asigurate pentru consum în acea perioadă?
Față de anul trecut, e o scădere nesemnificativă, cam 2% a fost un recul faţă de creșterea oii, întrucât condițiile au fost destul de critice, prețurile furajelor au variat foarte mult, seceta, și o altă problemă care a influențat foarte mult – crescătorii de ovine n-au beneficiat de niciun sprijin în afară de subvențiile care sunt destul de mici, n-au beneficiat de alte subvenții din partea statului. Dacă vorbim de județul Constanța, scăderea nu este semnificativă. Două procente înseamnă cam 60.000 de capete, dar totuși o scădere.
Care ar fi cotațiile de preț la poarta fermelor, la cea a crescătorilor privați sau în piețe unde animalele sunt deja sacrificate?
Piața mielului este formată de piața externă. Tot timpul, piața externă a fost prima care a reglementat prețul. Calculele noastre sunt destul de descurajante, dacă ar fi vorba să calculăm fiecare leuț, având în vedere că mielul ăsta, producția lui a început de anul trecut, din toamnă, sunt aproape 300 de zile de muncă și de cheltuieli. De aceea 800-900 lei pe cap la 24 de kg viu cel puțin la agenții economici, juridici, cred că sare de suma asta. La privat, având în vedere că nu pune la socoteală toate cheltuielile, el merge pe un preț mai mic, 24 lei în viu, se vinde la export. Așa că dacă vorbim de randamente la tăiere, randamentul la tăiere, hai să punem 50% și sărim de 47 lei pe kilogram. Asta este prețul tehnic calculat. Acum știți că una e să-l cumperi de la poarta fermei, alta este să-l cumperi de la piață. Şi la magazine dacă te duci, o să vedeți că prețul sare de 50. Depinde şi ce cumperi. Una peste alta, în jur de 47 lei este prețul tăiat. Se negociază la piață, totdeauna la piața liberă vreau să spun, totul e ca omul să dorească să cumpere. Iar în ceea ce privește telemeaua de oaie, odată ce mieii se vând, oile trebuiesc mulse. Din păcate e o problemă și cu mulsul ăsta. Nu prea sunt oameni, dar brânză va fi pe piață fără nicio problemă, dar cu prețul corespunzător. Sare de 50 lei kilogramul.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com