Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța tratează, în această perioadă, pacienți cu câte două boli ale copilăriei
Publicat de Doina Sirbu, 27 martie 2024, 10:47
Vaccinarea îi poate feri pe copii de anumite boli, dar și de dublele infecții! Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța tratează, în această perioadă, pacienți cu câte două boli ale copilăriei, adică rujeolă și scarlatină sau rujeolă și varicelă.
Dacă pentru rujeolă și varicelă există vaccin, în cazul scarlatinei, care este o boală bacteriană, este necesar să fie tratate toate persoanele care au intrat în contact cu pacientul, atrage atenția dr. Ana Maria Iancu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Au fost cazurile de scarlatină, ne-am confruntat încă de la începutul toamnei trecute, adică în permanență au fost colectivități în care copiii au fost diagnosticați cu scarlatină, continuă și în această perioadă și există chiar situații în care copiii pot prezenta coinfecții. De exemplu, dacă au venit în contact cu un copil cu rujeolă, un pacient cu rujeolă, fără să cunoască practic momentul infectant, au fost situații în care au fost spitalizați pentru o altă afecțiune, cum ar fi scarlatina sau varicelă și ulterior, după perioada de incubație, să prezinte asociată și rujeola sau o altă infecție virală, adică există și situații în care copiii pot să prezinte două afecțiuni virale sau o afecțiune virală și una bacteriană.
Împotriva varicelei și a rujolei există vaccin. Dar pentru scarlatină?
Scarlatina este o boală care nu poate fi prevenită prin vaccinare. Este o afecțiune bacteriană, de aceea se recomandă ca în colectivitățile în care se izolează streptococul să fie tratați toți contacții, inclusiv în cadrul familiei. Pentru varicelă și rujeolă, bineînțeles, există prevenția prin imunizare. Vaccinul antirujeolic este inclus în schema națională de vaccinare, însă cel pentru varicelă este opțional.
Tratamentul pentru scarlatină se face în spital sau se poate face și acasă?
Depinde de la situație la situație. Într-adevăr, scalatina trebuie tratată corect cu antibiotic și pe o durată de timp corespunzătoare, în doze eficiente de antibiotic, deoarece pe termen îndelungat poate să dea numeroase complicații, cum ar fi cardiace, renale, articulare.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța, de la începutul anului s-au înregistrat aproximativ 180 de cazuri de varicelă, 100 de scarlatină și peste 60 de rujeolă.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă