Directorul Teatrului de Stat Constanța, regizorul Erwin Șimșensohn, nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural
Publicat de Adina Sîrbu, 25 martie 2024, 09:36
Excelența în cultură va fi premiată pe scena Teatrului Odeon. Gala Premiilor Radio România Cultural, ajunsă la cea de-a XXIII-a ediție, va avea loc luni, 22 aprilie 2024, de la ora 19.00. Este singurul eveniment care premiază toate domeniile culturii din România.
Vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2023. De asemenea, vor fi acordate două premii speciale și un premiu de excelență.
Nominalizările la categoria PROZĂ sunt: Simona ANTONESCU, pentru „Chiajna din Casa Mușatinilor”, Editura Polirom, 2023; Simona GOȘU, pentru „Stela”, Editura Polirom, 2023; Adrian G. ROMILA, pentru „Acasă, departe”, Editura Polirom, 2023.
La categoria POEZIE: Radu VANCU, pentru „Kaddish”, Casa de Editură Max Blecher, 2023; George STATE, pentru „Sarx”, Editura Nemira, 2023; Teodora COMAN, pentru „piesă de rezistență”, Editura Nemira, 2023.
La categoria TEATRU: Regizoarea Leta POPESCU – pentru cristalizarea programului regizoral de teatru popular, concretizat în 2023 prin producția Teatrului Național din Cluj-Napoca, „Scorpia neîmblânzită” după William Shakespeare; regizorul Erwin ȘIMȘENSOHN – pentru proiectul managerial de la Teatrul de Stat Constanța, care a revitalizat trupa și viața culturală a orașului; regizorul Andrei MĂJERI – pentru spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?” pe un scenariu de Mihaela Michailov, după Édouard Louis, produs de Teatrul Tineretului Metropolis din București.
La categoria FILM au fost nominalizate producțiile: „Mrs. Buică”, în regia lui Eugene BUICĂ; „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, în regia lui Radu JUDE; „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, în regia Carlei TEAHA.
Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: “după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” (4 mai – 30 noiembrie, Cazarma U, Timișoara). Un concept expozițional dezvoltat de Sorina JECZA (Fundația Triade) și Attila KIM; Neculai IORGA, pentru ampla „Retrospectivă” avută la Galeria Simeza, București; Roman TOLICI, pentru expoziția „Realpolitik”, de la Mobius Gallery.
La categoria ȘTIINȚĂ nominalizările sunt: Alianța Pacienților Cronici din România pentru lansarea „Asistentului virtual”, un proiect unic în România și în Europa, care folosește inteligența artificială pentru a răspunde întrebărilor din domeniul sănătății; Asociația Blondie, care a organizat 200 de zboruri de tip ambulanță aeriană pentru 600 de copii care nu puteau fi tratați în România; Asociația Free Miorița pentru „Memoria Națională”, un proiect strategic datorită căruia vor fi salvate de la distrugere peste 4 milioane de documente ale Bibliotecii Naționale a României.
La categoria MUZICĂ: Luiza ZAN, pentru albumul „In my village” prin care Luiza Zan readuce garanția viitorului în jazzul românesc; TREI PARALE, pentru dublul L.P „România. 100 de minute”, o remarcabilă incursiune sonor – arheologică în muzica autohtonă de la jumătatea secolului al XIX-lea; violoncelistul Ștefan CAZACU, un muzician foarte competitiv care este, din toamna anului trecut, noul solist concertist al Filarmonicii de Stat din Sibiu.
La categoria EDUCAȚIE nominalizările sunt: World Vision România și Fundația Omv Petrom, pentru programul “Start în educație”, prin care peste 60.000 de preșcolari au primit materiale școlare și educaționale și 10.000 de părinți au participat la sesiunile „Școala părinților”; Asociația TECHSOUP, pentru platforma de cursuri gratuite “Predau viitor” și pentru programele de educație digitală pentru profesori și elevi; Compania ASCENDIA, pentru realizarea și dezvoltarea platformei LIVRESQ – locul în care profesorii și elevii găsesc lecții interactive, manuale școlare și cursuri e-learning realizate de către contributori.
Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural, care este și producătorul Galei.
Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: RRC