CONSTANȚA: Elevii din învățământul dual, soluție pentru criza de lucrători în HoReCa
Publicat de Adina Sîrbu, 25 martie 2024, 11:12
Elevii liceelor cu profil tehnologic au fost în centrul atenției la Salonul de Dotări Hoteliere din Mamaia, care s-a încheiat ieri și în cadrul căruia a fost readusă în discuție problema lipsei forței de muncă din industria ospitalității de pe litoral.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța s-a alăturat manifestării, pentru o campanie de promovare a învățământului dual în domeniul HoReCa.
Inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai:
Într-adevăr, la acest moment, avem, din păcate, puțini agenți economici interesați să intre în colaborare, dar suntem convinși că este de fapt o problemă legată de conștientizare și de promovare. De aceea, ne dorim cât mai multe astfel de acțiuni menite să arate beneficiile angrenării în învățământul dual.
Liceul Tehnologic “Gheorghe Miron Costin” din Constanța are clase de învățământ dual, pentru primul an în meseriile de brutar – patiser – ospătar, iar pentru a X-a, de bucătar.
Profesor Sofia Asănăchescu:
Zic că este un avantaj și învățământul profesional dual, unde obții niște burse – o bursă de la agentul economic, bursa tehnologică, alte burse sociale – deci un avantaj pe care înainte copiii noștri nu l-au avut și e foarte bine. Dar e foarte greu de obținut aceste contracte de învățământ profesional dual.
La Liceul „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, elevii care termină la profesională clasa a XI-a pot obține calificarea de lucrători hotelieri, iar de anul viitor și de tehnicieni în gastronomie și patiseri.
Sursă: RRA/ Redactor: Cristina Ghelasie/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: afiș CCINA