Klaus Iohannis: România poate deveni lider regional în domeniul energiei nucleare, prin unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și noul sistem de reactoare modulare mici

Publicat de Adina Sîrbu, 21 martie 2024, 13:45
Şefii de state şi guverne din Uniunea Europeană s-au reunit, alături de experţi, la primul Summit al Energiei Nucleare, menit să dea un nou impuls producţiei de energie nucleară aflate în declin după catastrofa de la Fukushima din 2011.
Conform unei declaraţii comune, ei se angajează să finanţeze îmbunătăţirea duratei de viaţă a reactoarelor vechi, cu păstrarea normelor de siguranţă, să construiască altele noi şi să dezvolte sistemul de reactoare modulare mici, pe care România l-ar putea instala în premieră în Europa.
Producţia de energie din surse nucleare a revenit în atenţia statelor lumii, dar în special a Europei, odată cu războiul din Ucraina, dar şi din nevoia de a reduce emisiile industriei din domeniu. În ultimul an, Comisia, Consiliul şi Parlamentul European au trecut legi care oferă, din nou, avantaje pentru investiţii în domeniu aproape la fel de consistente ca şi pentru regenerabile. Există două avantaje pentru energia nucleară: este curată şi nu este volatilă, aşa cum este cazul energiilor eoliene sau fotovoltaice, a căror producţia depinde de vreme.
Iar România este unul din vârfurile de lance în privinţa noii tehnologii a reactoarelor modulare mici, o tehnologie văzută ca fiind mai sigură şi mai versatilă.
Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat ambiţiile României în cadrul Summitului Energiei Nucleare de la Bruxelles:
Am reafirmat angajamentul comun pentru limitarea schimbărilor climatice prin utilizarea energiei nucleare ca sursă de energie curată, dar şi sustenabilă. România şi-a asumat ca strategie naţională dezvoltarea unui mix energetic diversificat şi eficient, bazat atât pe regenerabile, cât şi pe gaz natural, cât şi pe energie nucleară. Noi avem toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare prin dezvoltarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi prin noile tehnologii reprezentate de reactoarele modulare mici, aşa numite SMR-uri. Pentru acest lucru colaborăm cu Statele Unite şi alţi parteneri cheie. Pentru cetăţenii români, o industrie energetică competitivă înseamnă avans tehnologic, înseamnă locuri de muncă, înseamnă mai multă siguranţă în viaţa de zi cu zi.
La nivel global există state care vor să instaleze pentru prima dată reactoare nucleare, iar printre cele care deţin deja, unele vor chiar să îşi tripleze capacităţile de producere a energiei.
Această nouă tendinţă este criticată de organizațiile de mediu, care, astăzi, la Bruxelles, în paralel cu Summitul, au organizat un protest prin care au cerut concentrarea investiţiilor strict în zona de energie regenerabilă.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu