AUDIO | Meseria de navigator, între avantaje și provocări, subiectul emisiunii „Tema Zilei”

Publicat de Adina Sîrbu, 20 martie 2024, 17:49
Mulți tineri visează la meseria de marinar, datorită avantajelor materiale și șansei de a vizita locuri mai greu accesibile pentru omul obișnuit. Este, însă, o meserie solicitantă, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, iar navigatorii trebuie să fie pregătiți să facă față numeroaselor provocări pe care le au de înfruntat zilnic.
Astăzi, la „Tema Zilei”, Mircea Taiss i-a avut ca invitați pe Teodor Popa, director general al Centrului Naţional de Pregătire a Personalului din Transporturi Navale, şi Romeo Stavăr Vergea, director general al unei companii franceze de transport naval.
Romeo Stavăr Vergea:
Meseria aceasta de marinar este un pic mai puțin cunoscută acum de către absolvenții de liceu. Chiar ieri, cu satisfacție, mă uitam pe un site de socializare, faptul că profesori de la Universitate Maritimă din Constanța au plecat, așa, pe la fiecare liceu din Constanța, pentru a le spune tinerilor despre această meserie și a dezvolta câteva subiecte legate de ceea ce înseamnă a fi marinar, și cred că nu este un lucru rău ceea ce fac ei, pentru că, în felul acesta, informațiile despre această meserie sunt mult mai voluminoase. În școală, în facultate, practica lor tinde către zero, poate nu către zero, dar undeva foarte, foarte subțire în privința asta.
Teodor Popa:
Ambele universități le facilitează, deci ei pot pleca în aceste contracte să își facă ambarcările, după care le organizează sesiuni de examene, de cursuri suplimentare, ca să recupereze ceea ce au pierdut, dacă cumva au fost ambarcați în timpul semestrelor. Sunt mai mulți, deci noi ce vedem în practică – noi angajăm undeva aproape de 900 de navigatori, ofițeri în majoritate absolută, inclusiv cadeți – care și-au făcut o parte din cadeție în timpul școlii, eventual au mai lăsat un contract de 4 luni de zile după terminarea școlii. Avem alții care și-au făcut integral în timpul școlii, au reușit, sunt convins că le-a fost foarte greu după aia să recupereze la școală cursuri la care nu au fost prezenți fizic. Și avem, bineînțeles, și categoria care abia așteaptă să-și termine toată facultatea, după care își fac anul de cadeție de ambarcare.
Întreaga emisiune o puteți asculta aici:
Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay