Vladimir Putin, reales pentru încă şase ani la Kremlin
Publicat de Adina Sîrbu, 18 martie 2024, 07:32
Vladimir Putin şi-a consolidat controlul asupra Rusiei, după ce a câştigat cel de-al cincilea mandat de preşedinte, în urma unor alegeri prezidențiale fără opoziție. Putin a obţinut cel mai mare scor din istoria Rusiei post-sovietice şi şi-a asigurat încă şase ani în fruntea Rusiei, pe care o conduce de la sfârşitul lui 1999.
Sub conducerea sa, Rusia a fost implicată într-o serie de războaie brutale, în Cecenia, Georgia, Siria şi Ucraina, iar sistemul democratic instituit după prăbuşirea URSS a fost înlocuit cu un regim în care presa independentă a fost, practic, forţată să îşi mute activităţile în afara Rusiei, iar opoziţia a fost în mare măsură eliminată, după ce numeroşi exponenţi de-ai săi au fost asasinaţi, arestaţi sau forţaţi să se refugieze în afara ţării.
De altfel, la alegerile prezidenţiale din acest weekend a fost blocată canidatura oricărui reprezentant al opoziţiei veritabile.
Stăpânul Kremlinului, aflat la putere de aproape un sfert de secol, a întrunit peste 87% din voturi după numărarea a 98% din buletinele de vot, potrivit agenţiei oficiale ruse Ria Novosti, fiind cel mai bun rezultat al său, la încheierea unui scrutin din care a fost exclusă opoziţia.
Adresându-se ruşilor într-un discurs rostit duminică noaptea, Putin le-a mulţumit celor care au mers la vot şi care au contribuit la crearea condiţiilor pentru „consolidarea politicii interne”, la doi ani de la declanşarea asaltului asupra Ucrainei şi adoptarea unor sancţiuni fără precedent de către Occident.
Scrutinul, desfășurat timp de 3 zile, de vineri până duminică, a fost marcat de bombardamente ucrainene şi incursiuni ale unor luptători înarmaţi care susţin că sunt ruşi pro-ucraineni în regiuni de graniţa cu Rusia, precum şi de acţiuni de protest în secţiile de vot.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Putin este un om „beat de putere” care vrea să „conducă pentru totdeauna”, iar ministrul de externe britanic David Cameron a deplâns lipsa unor alegeri „libere şi corecte” în Rusia. Şi Casa Albă a comentat rezultatul alegerilor, susţinând că, în mod evident, alegerile nu au fost libere şi nici corecte, criticând, totodată, desfăşurarea scrutinului în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova. La rândul său, Polonia a susţinut că votul din Rusia a avut loc în condiţii de o presiune extremă, care au făcut imposibilă o alegere liberă, democratică
Putin, care va putea candida din nou și după acest mandat, pentru a rămâne potenţial la putere până în 2036, i-a salutat în discursul său pe soldaţii care luptă în Ucraina şi care „îşi riscă viaţa” pentru a „proteja teritoriile istorice ale Rusiei”, promiţând încă o dată că obiectivele Moscovei vor fi atinse.
Surse: AGERPRES, RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay