Situație critică pentru cei 1.500 de angajați ai Șantierului Naval Mangalia, aflat în risc de incapacitate de plată

Publicat de Adina Sîrbu, 18 martie 2024, 14:26
Sindicaliștii din Șantierul Naval Mangalia au adresat o petiție premierului Marcel Ciolacu, prin care au solicitat o întâlnire pentru un dialog deschis, chiar la Mangalia, în scopul de a atrage atenția asupra situației critice în care se află Șantierul Naval din localitate. Acest obiectiv industrial este considerat ca fiind unul strategic de interes național, unde statul român, prin Ministerul Economiei, deține 51% din acțiuni. Laurențiu Despina a dialogat pe această temă cu Liderul de sindicat Laurențiu Gobeajă.
Ați adresat o scrisoare prim-ministrului Marcel Ciolacu și ați solicitat și o întâlnire pentru un dialog deschis chiar la Mangalia. Care este situația în șantier, care sunt motivațiile acestui demers?
Sscăderea drastică a volumului de muncă și starea de incertitudine, având în vedere că nu mai sunt contractate alte proiecte de construcție de noi de nave, cât și situația financiară precară a șantierului și divergențele dintre cei doi acționari ne-au determinat să solicităm acest sprijin, deoarece în perioada imediat următoare angajatorul va fi nevoit să întrerupă tempor activitatea și vor fi afectați majoritatea salariaților, cu excepția celor de pe zona de reparație.
Ați adus în discuție situația financiară, dinamica de personal. Care este situația concret din acest punct de vedere?
Șantierul, în ultimii 5 ani, a înregistrat pierderi, are datorii colosale și principalul creditor este chiar Damen, firma mamă, și a venit data scadenței. Creditorii solicită împrumuturile cu tot cu penalități, cu dobânzi, și societatea riscă să intre incapacitatea de plată dacă nu se va implica acționarul majoritar, care este Statul român, prin Ministerul Economiei.
În privința portofoliului de comenzi, care este situația?
În aprilie vor fi livrate două proiecte și alte proiecte viitoare sunt doar potențiale, dar e nevoie de finanțare. Și pentru că societatea nu mai îndeplinește condițiile de a obține împrumuturi, având datorii restante și pierderi, doar statul ar putea să se implice și să acorde scrisori de garanție bancară. Au fost 5 ani tumultuoși, cu multe probleme, situații la limită, proteste, manifestări, dar în schimb am și construit ceva până acum. Am făcut acea navă pentru extragerea diamantelor, am făcut structuri pentru transformarea curentului din zona de offshore, pentru alte țări, evident, și cred că am fi putut să ne redresăm și să ne revenim dacă am fi avut în continuare proiecte.
Este un proiect potențial, care ar putea fi contractat, dar termenul de start ar fi de-abia în aprilie 2025, cu condiția să existe flux de numerar și scrisori de garanție. Numai că acționarul minoritar a spus că el vrea să înceteze contractul și atunci noi ne îndreptăm către celălalt acționar, Statul român.
Damen.
1.490, dar dacă vor fi 7 – 8 luni sau mai mult în șomaj tehnic, oare câți se vor mai întoarce, pentru că valoarea indemnizației de șomaj tehnic reprezintă 75% din salariul de bază, fără alte sporuri sau adaosuri, și asta înseamnă între 2.500 și 3.000 de lei net, ceea ce va fi insuficient. Sunt salariați care au rata mai mare de atât la bancă.
Da, ne-am fi dorit, așa cum a vizitat și alte șantiere, iar doamna ministru al Muncii a declarat că industria navală din România reprezintă o prioritate pentru Guvernul României și că va crea și va proteja locurile de muncă pentru români, aici, acasă, am transmis că și noi suntem români și vrem să muncim aici, acasă. Dacă am fi vrut să plecăm în străinătate, am fi făcut-o deja. Noi vrem să rămânem, dar nu oricum, nu să rămânem așa, inactivi, noi vrem să muncim.
În 2015-2016, salariați proprii și subcontractori depășeam 8.000 de lucrători pe platforma șantierului și acum suntem sub 1.500. Când a preluat Damen au spus că vor crește numărul la 3.000, deci practic ne-am înjumătățit în ultimii 5 ani.