Ce spune inspectorul general al ISJ Constanța, Sorin Mihai, despre rezutatele simulării examenului de Bacalaureat, la nivelul judeţului

Publicat de Doina Sirbu, 18 martie 2024, 15:50
După simulare vin concluziile! Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, profesorul Sorin Mihai a declarat pentru Radio Constanța că notele obținute de liceenii constănțeni la simularea Bacalaureatului sunt mulțumitoare dacă le comparăm cu cele de la nivel national. Însă, până la performanță, mai este mult de lucru.
Vă mulțumesc pentru această oportunitate de a prezenta situația înregistrată la nivelul județului Constanța, în ceea ce privește simularea națională a examenului de Bacalaureat, simulare care s-a derulat la începutul lunii martie 2024. Este evident că mai avem de lucru, dar că cel puțin pe probele care s-au derulat în primele două zile ale simulării, rezultatele sunt mulțumitoare și arată că avem colegi în unitățile de învățământ care au muncit în mod constant și serios cu elevii. De ce spun acest lucru? Pentru că la proba EA, proba de limbă și literatură română, în județul Constanța s-au înregistrat cu 3,16 procente mai mult decât media națională ca rată de promovare, iar notele mai bune, rezultatele mult mai bune înregistrate între intervalul de note 8 și 9,99 arată că avem elevi capabili de performanță. De asemenea, pentru proba EC, disciplina obligatorie a profilului matematică sau istorie, județul Constanța a avut rezultate și mai bune, în sensul că sunt 6,15 procente peste media națională. Totodată, s-au înregistrat 30 de note de 10, note maxime și pe intervalul de note între 6 și 10, așadar, pe aproape toate intervalele de note, stăm mult mai bine în județul Constanța ca rezultate. Nu același lucru pot să spun și despre proba ED, care a constat în evaluarea la disciplina la alegere a profilului și a specializării la nivel național. Aici, din păcate, procentul de promovabilitate din județul Constanța este mai mic cu 3,11%. Tot la această probă s-au înregistrat și cele mai multe absențe în județul Constanța, ceea ce indică faptul că elevii nu se consideră suficient de bine pregătiți pentru acest moment astfel încât să susțină cu rezultate bune simularea examenului la această probă. Cu toate acestea, s-au înregistrat și 15 note de 10. Suntem mulțumiți pentru că a fost un efort constant și trebuie să le mulțumesc tuturor colegilor mei și pentru ceea ce au reușit prin aceste rezultate și pentru implicarea dumnealor în activitatea de evaluare. Suntem unul dintre județele în care nu s-au înregistrat probleme în acest sens și trebuie să subliniez că a fost o implicare determinantă și impresionantă pentru noi, a colegilor noștri. Ne bucurăm că s-au înscris în număr mare. De asemenea, ne bucurăm că avem unități de învățământ care au avut medie peste 7. Din păcate, sunt destul de puține, anume numai șase unități de învățământ din județul Constanța au luat la simularea națională la examenul de Bacalaureat, medii peste 7. Au fost destul de puține medii care să se raporteze la toate probele, anume, din cei 5608 elevi înscriși, numai 3806, adică 68% aproximativ au susținut toate probele, iar 1102 elevi au absentat la toate probele, dar aceștia sunt, în general, elevii care sunt fie de la învățământul seral, fie de la învățământul cu frecvență redusă, fie de la învățământul special.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă