TEMA ZILEI | Subiectul emisiunii de astăzi – schimbarea procedurii de atestare a asistenților maternali profesioniști

Publicat de Doina Sirbu, 15 martie 2024, 07:24
Se schimbă procedura de atestare a asistenților maternali profesioniști, proiectul de modificare fiind deja lansat în dezbatere publică. Asistenții maternali vor trebui să aibă un venit stabil atunci când se hotărăsc să intre în sistem, ceea ce le limitează accesul multor persoane la o astfel de profesie și ceea ce contravine cu statutul de asistent maternal, consideră liderul sindicatului Pro Asist, Camelia Socianu.
Se vor schimba mai multe elemente. În primul rând, prima testare. În momentul în care persoanele care îndeplinesc condițiile doresc să devină asistenți maternali, trec prin procedură de verificare astfel încât să îndeplinească condiții pentru a putea îngriji unul sau doi sau mai mulți copii în locuința sa. Și aici discutăm că la recrutare va trebui ca viitorul asistent maternal, persoana care dorește să devină asistent maternal să aibă un venit. Noi am avut foarte multe discuții pe această problemă pentru că, potrivit statutului, asistentul maternal nu mai poate desfășura o altă activitate, deci practic nu mai poate avea un alt job. Am tot discutat pe problema asta, reprezentanții Ministerului consideră că ar trebui familia asistentului maternal să aibă și un alt venit, un alt venit însemnând, nu ştiu, o pensie. Dacă e în mediul rural să aibă pământul, altceva, adică ideea este că în momentul în care persoana doritoare ajunge asistent maternal să nu se bazeze doar pe salariul asistentului maternal. Se consideră că în momentul în care nu ar ajunge banii pentru întreținerea familiei asistentului maternal, acesta ar putea lua, ar putea păgubi copiii sau copilul din plasament, luând o parte din banii din alocația de plasament pentru a-și întreține propria familie.
Practic, este așa ca o plasă de siguranță, să spunem financiară!
Exact!
Cum vedeți lucrul acesta? Îl consideraţi ca o limitare?
Da, da, pentru că la urma urmei, de cele mai multe ori situațiile stau altfel. De obicei alocația de plasament nu ajunge pentru toate nevoile copilului sau a copiilor din plasament, mai ales dacă este un copil școlar care ar avea nevoie de ochelari sau lucruri necesare unui copil. Să ne gândim că sunt copii cu anumite probleme, copii cu anumite probleme de sănătate. Spre exemplu, pentru dantură. În momentul de față statul nu intervine cu nimic în sprijinul asistenților maternali pentru a întreține bine, că se spune că se merge la cabinete, dar știm foarte bine care este situația cu cabinetele private sau de stat stomatologice sau cele şcolare. Discutăm despre lucruri frumoase, dar inexistente și din acest motiv până în momentul de față nu a fost această regulă și considerăm că limitează.
Emisiunea “Tema Zilei” cu Magda Vâjaică va fi difuzată după ştirile orei 14.00.
Redactor online: Doina Sîrbu