LadyPrenor, clubul femeilor de afaceri din Constanţa
Publicat de Doina Sirbu, 15 martie 2024, 11:55
Femeile de afaceri din Constanța s-au asociat într-un club de bune practici în antreprenoriat – LadyPrenor, care le ajută să își dezvolte afacerile și să-și lărgească orizontul. Ele demonstrează deschidere și flexibilitate, abilități esențiale în afaceri, în opinia lor.
Un parteneriat dezvoltat între Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Asociația Oportunități de Afaceri pentru Femei și Patronatul Național pentru Femei de Afaceri din Întreprinderile Mici și Mijlocii, demonstrează că la Constanța, femeile de afaceri sunt unite și astfel mai puternice, după cum ne-a declarat președintele Asociației Oportunități de Afaceri pentru Femei și Patronatul Național pentru Femei de Afaceri din IMM-uri, Elena Coandă.
“Noi trei, în urmă cu doi ani de zile, am considerat că este bine ca și asociații să ne dăm mâna și să lucrăm împreună în interesul Constanței, pentru bunăstarea comunității, pentru starea noastră de bine, pentru copiii noștri. Nu avem nimic de împărțit. Ar fi fost în afara sensului să fim competitoare, putem să construim, putem să ne dăm valoare, să creștem împreună, atât în business, cât și în comunitate. Noi am simțit că este nevoie de unitate. Noi vrem să fim un exemplu pentru alte asociații. Așteptăm ca toate doamnele antreprenor să vină alături de noi”, spune Elena Coandă.
Care este procentul femeilor de afaceri în Constanța, am aflat de la Ruxandra Serescu, directorul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură.
“Peste 30%, dacă studiem partea asta de acționariat ca și asociați sau administrator în companiile din județul Constanța, era undeva la 30-38%”, a precizat Ruxandra Serescu.
Cum sunt femeile ca antreprenor, ca oameni de afaceri?
“Cred că sunt mult mai echilibrate, sunt mai ambițioase, își doresc să demonstreze că pot și cred că în ultimii ani asistăm așa un pic la o creștere a femeilor în domeniul de business. Pentru un bărbat în business este, poate, un pic mai simplu, pentru că în spatele lui este o femeie care se ocupă de casă, de copii, de familie, de bunăstarea familiei. Atunci femeia un pic trebuie să se împartă între carieră și familie”, a mai declarat Ruxandra Serescu.
Cum este să fii femeie de afaceri, aflăm de la reprezentanta Asociației Oportunități de Afaceri pentru Femei, Mihaela Belcin.
“Clar, nu a fost ușor, însă n-am plecat de la ideea că sunt discriminată. M-am bazat pe cunoștințele mele. Dacă ar fi să identific câteva aptitudini, în primul rând flexibilitatea, informarea continuă, deschiderea către nou, pentru că de multe ori se schimbă datele problemei independende tine. Tehnologia și pandemia, toate au schimbat o geometrie care părea sigură la un moment dat, a lumii economice, politice și a tuturor activităților, dacă iei din aproape în aproape. Și cred că fair play-ul și respectul pentru toți colaboratorii și în special pentru angajați, este esenţial”, a spus Mihaela Belcin.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cecilia Pătrăhău