Marea problemă actuală este sindromul post COVID
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 14 martie 2024, 12:09
Virulența Covid 19 în România a scăzut treptat și am ajuns la varianta Omicron, care este cel mai puțin agresivă față de celelalte tulpini.
Marea problemă actuală nu este însă gravitatea infecțiilor cu coronavirus, ci sindromul post covid, spune dr. Irina Dumitru, medic infecționist și epidemiolog, în cadrul Spitalului Boli Infecțioase Constanța.
Indiferent de cât de ușoară este boala, pacienții rămân cu simptome luni de zile:
Marea problemă de față în momentul de față nu este gravitatea pacienților cu COVID-19 ci sindromul post-COVID. Am avut pacienți care îmi spuneau n-am gust și miros de șase luni de zile. Sunt pacienți care au rămas cu stare de de fatigabilitate, deci oboseală, sau cu tahicardie, pot dezvolta anumite simptome noi, la distanță și s-a demonstrat că de fapt, virusul SARS-Cov-2 poate fi asociat cu fenomene autoimune, psoriazis eu știu, erupții tegumentare, miocardite, miozite.
Săptămâna trecută (4 – 10 martie), în România au fost înregistrate 560 de cazuri noi de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi raportate 8 decese la pacienţi cu COVID-19.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, 60% dintre decese s-au înregistrat la persoane nevaccinate.
Medicii spun că cea mai bună metodă de a ne proteja de efectele Covid, pe termen lung, este vaccinarea. Dr. Irina Dumitru:
Sunt vaccinuri, între ghilimele imperfecte, care ne ajută să nu facem forme severe de boală.
Are, totuși vaccinul o influență destul de importantă pe efectele post covid, atenuează aceste fenomene. Nu e ca și când nu ai fi vaccinat.
Redactor – Cristina Ghelasie / redactor online – Daniel Țăndăreanu