Centrala de apartament pe gaz, ultima verigă din lanțul de măsuri impuse de UE pentru reducerea poluării
Publicat de Adina Sîrbu, 14 martie 2024, 18:13
Autoritățile din România extind rețelele de gaz din țară, iar recent 16 localități din județul Constanța au primit finanțare pentru extinderea sau construirea de rețele noi.
În plus, cel mai mare proiect de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră ar urma să asigure, în următorii ani, necesarul de gaz pentru 4,2 milioane de gospodării din România, adică de 30 de ori necesarul. Cu o producție estimată la 8 miliarde de metri cubi de gaz pe an, zăcămintele ar urma să fie exploatate timp de 10 ani.
Pe de altă parte, însă, Uniunea Europeană a adoptat zilele acestea o directivă prin care sunt impuse măsuri de reducere a poluării, între care și renunțarea completă la centralele individuale pe gaz până în anul 2040.
Întrebat, anterior adoptării directivei, dacă investițiile în rețelele de gaz nu contravin tendinței europene de reducere a consumului de combustibil fosil, președintele ANRE, George Niculescu, fost prefect de Constanța, a spus că gazele naturale vor juca, în continuare, un rol important în România:
Cine vorbește despre limitarea folosirii gazului natural? Gazul natural este un combustibil de tranziție, un „breach fuel” care va fi folosit ca sursă. România este un mare producător de gaze naturale în Europa. Vedem cât de importantă este sursa de gaze naturale, mai ales în contextul războiului pe care îl avem la graniță. Folosirea gazului natural în economia românească evident că va crește. Deci eu cred că înființarea de distribuții de gaze naturale înseamnă acces al cetățenilor la condiții demne de secolul în care trăim, gaze naturale, căldură.
În același context, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, a explicat astăzi, la Radio România Actualități, că posesorii de centrale termice de apartament pe gaz nu vor fi afectaţi pe termen scurt sau mediu de măsurile avute în vedere de Uniunea Europeană pentru reducerea substanţială a consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul clădirilor până în 2030.
Radu Opaina spune că directiva vizează în primul rând marile centrale termoenergetice:
Directiva se referă la centralele termice care folosesc combutibili fosili, petrolul, cărbune sau gaze naturale, la orice nivel ar fi acestea. La noi, în România, centrale termice sunt şi la ELCEN, şi la Termoenergetica, şi la toate astea de conducere a energiei termice din ţară, şi la populaţie. Deci centrala de apartament este ultima verigă din acest lanţ de măsuri pe termen lung adoptat de Uniunea Europeană. Ţinta este marea poluare. Marea poluare în prezent o constituie CET-urile, producerea în sistem centralizat, aşa cum este ea astăzi. Deci, până la obţinerea dezideratului suprem e cale foarte lungă, mai ales în România, timp în care trebuie ca producerea energiei termice şi electrice să fie aliniată la aceste directive, la aceste principii privind reducerea poluării.
Surse: RRA; Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă